Čeka se odluka o Schengenu. Financial Times: Orban bi mogao blokirati Hrvatsku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U SVOM jutrošnjem newsletteru Financial Times je objavio priču koju je naslovio "Grinch u Budimpešti". 

FT-ovi dopisnici iz Bruxellesa u njoj pišu kako u trenutku dok EU juri prema Božiću i kraju godine s nizom političkih odluka koje trebaju jednoglasno odobrenje, Mađarska izigrava Grincha koji bi mogao sasjeći neke od tih odluka. Prema pisanju FT-a, među odlukama koje bi mađarski premijer Viktor Orban mogao blokirati je i ona najvažnija za Hrvatsku, koja se danas očekuje u Bruxellesu - ulazak Hrvatske u Schengen.

Pozadina priče

U pozadini cijele priče je EU novac koji Europska unija ne daje Mađarskoj zbog zamjerki oko stanja s vladavinom prava u toj zemlji. Naime, Bruxelles je Mađarskoj rekao da previđenih 5.8 milijardi eura za oporavak od pandemije i drugih sredstava EU neće stići u skorije vrijeme. U odgovoru Uniji Mađarska koristi najjače oružje koje ima - veto na bilo koju odluku EU koja zahtijeva jednoglasnost svih 27 država članica.

Na jučerašnjem velikom danu sastanaka veleposlanika EU, nakon što je u utorak već stavila veto na paket pomoći Ukrajini vrijedan 18 milijardi eura, Mađarska se izjasnila protiv novog paketa sankcija Rusiji i prijedloga da se udvostruči fond EU za opskrbu oružjem Ukrajine i drugih zemalja.

"Rade probleme gdje god mogu", rekao je visoki dužnosnik EU o sastancima koji su se jučer održavali. "Postaje prilično predvidljivo", dodaje. 

Neki diplomati već su, piše FT, izrazili zabrinutost da će Mađarska za "taoce" uzeti sve nadolazeće odluke EU koje zahtijevaju jednoglasnost, a ne samo 18 milijardi eura za Ukrajinu i sporazum OECD-a o porezu na dobit, koji je Budimpešta blokirala u lipnju.

"Trebamo očekivati radikalne poteze, trebamo biti spremni", rekao je jedan visoki diplomat EU.

Moguća i blokada hrvatskog ulaska u Schengen?

Osim devetog paketa sankcija, još jedna odluka na koju bi Budimpešta mogla uložiti veto je proširenje schengenskog prostora bez graničnih kontrola na Hrvatsku, a možda i Rumunjsku i Bugarsku, o čemu će se danas odlučivati na sastanku ministara unutarnjih poslova. Mađarska se dosad izjasnila u korist Bugarske, a Hrvatska nije dobila nikakve informacije o mogućem vetu, ali ništa se ne može isključiti, piše FT. 

Podsjetimo, nedavno se pričalo o mogućoj austrijskoj blokadi Hrvatske kad je riječ o ulasku u Schengen, no austrijske vlasti otklonile su tu mogućnost. Premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana rekao je da nijedna zemlja nema problem s pristupanjem Hrvatske schengenskom prostoru. No Financial Times sada piše kako mađarsko blokiranje Hrvatske u trenutku kada se ulazak u Schengen čini kao gotova stvar nije isključeno. 

Kako pišu njihovi dopisnici iz Bruxellesa, Orban ponovno izaziva Europsku uniju jer zna da Kijev treba novu tranšu financiranja što je prije moguće. Prijestolnice EU u međuvremenu su počele raditi na osiguravanju novca među njih 26, no za to je potrebno više vremena te odobrenje nacionalnih i EU parlamenta. Vrijeme pritišće i mađarsku stranu. Ako EU ne odobri planove potrošnje za financiranje oporavka do kraja prosinca, pristup do 70 posto od predviđenih milijardi će propasti.

Potpredsjednik Komisije i ministar Češke, koja predsjeda Unijom, uvjereni da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo 

Unatoč novim spekulacijama o mogućoj mađarskoj blokadi ulaska Hrvatske u Schengen, češko predsjedništvo i Europska komisija uvjereni su da će Hrvatska u četvrtak dobiti zeleno svjetlo za ulazak u schengenski prostor, a nadaju se da će to biti moguće i za Bugarsku i Rumunjsku, unatoč austrijskoj prijetnji vetom za te dvije zemlje. 

"Uvjeren sam da ćemo imati Hrvatsku unutra, a nadam se da će to biti moguće i što se tiče Bugarske i Rumunjske", izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan prije početka sastanka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe, koje će danas odlučivati o proširenju Schengena na tri zemlje.

Istog je mišljenja i potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas. "Uvjeren sam da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo, a nadam se i Bugarska i Rumunjska", rekao je Schinas.

Schinas je naveo da su sve tri zemlje tehnički spremne za Schengen te da su učinile i više nego što se od njih tražilo. Rekao je da su "neka mala oklijevanja" koja postoje političke naravi i da počivaju na pogrešnoj pretpostavci da će proširenjem Schengena biti manje kontrole na vanjskim granicama.

Problemi oko Bugarske i Rumunjske

"Bit ćemo jači, a ne slabiji proširenjem Schengena i to znači veću i bolju kontrolu, a ne manju", rekao je Schinas.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner ponovio je da će staviti veto na ulazak Bugarske i Rumunjske, a da će podržati Hrvatsku.

Istaknuo je da je nedopustivo da je u Austriju preko zapadnobalkanske rute ove godine v preko 100 tisuća neregistriranih migranata iako je njegova zemlja usred Europe i nema vanjske granice.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja podržava sve tri zemlje, izjavila je da ne razumiju austrijsku poziciju. "Ne mogu razumjeti austrijsko stajalište u ovome. Znam da se u Austriji vode velike rasprave o tom pitanju", rekla je Faeser, dodavši da Njemačka podržava sve tri zemlje.

Pročitajte više