Čelnici ASEAN-a za uspostavu zone slobodne trgovine

ČELNICI zemalja jugoistočne Azije poduprli su u utorak plan o pretvaranju ove regije u ogromnu zonu slobodne trgovine do 2020. godine, a nekoliko članica zatražilo je ubrzanje tog procesa kako bi održali korak s ostatkom svijeta.

"Ako udružimo snage, Koreja i članice ASEAN-a, i u konačnici sve zemlje istočne Azije, postat će motor razvoja svjetske ekonomije, a 21. stoljeće bit će stoljeće istočne Azije", rekao je južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun.

Potreba za uspostavom zone slobodne trgovine postala je izraženija nakon neuspjelih pregovora o svjetskoj trgovini u Cancunu. Razmjerno mala gospodarstva ASEAN-a žele veći utjecaj kako bi se mogla natjecati s Kinom a istodobno rade na uspostavi zone slobodne trgovine s svojim golemim sjevernim susjedom.

Prema riječima kineskog premijera Wena Jiabaoa, upućenim poslovnim ljudima na forumu, nema mjesta za zabrinutost jer će "razvijenija i jača Kina otvoriti razvojne mogućnosti i drugim azijskim zemljama, kojima osigurava ogromno tržište".

Skupina radi na nekoliko sporazuma o slobodnoj trgovini - s Kinom bi sporazum trebao biti dovršen 2010. godine, Indijom 2011. i s Japanom 2012. godine, a razmišlja se o skraćenju roka uspostave zone do 2020. godine.

Glavni tajnik ASEAN-a Ong Keng Yong je rekao da bi do 2010. godine zona obuhvaćala dvije milijarde ljudi.

Mjere sigurnosti na Baliju bile su iznimne, uz velik broj vojnika i 13 ratnih brodova koji su patrolirali obalama toga tropskog otoka u Indoneziji.

Čini se da su čelnici deset zemalja članica Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) spremni izbjeći uputiti kritike Mianmaru, nakon što je vojna hunta prebacila demokratsku čelnicu Aung San Kyi iz zatvora u kućni pritvor.

Pročitajte više