Čelnici satima raspravljali o cijenama energenata. Plenković: EU ima tri cilja

Foto: EPA

ČELNICI država članica Europske unije na današnjem summitu zadužili su Europsku komisiju da predloži rješenja za problem visokih cijena električne energije, pritom se držeći pravila jedinstvenog tržišta i zadržavanja poticaja za zelenu tranziciju. Ti prijedlozi također trebaju osigurati sigurnu opskrbu energijom izbjegavajući nerazmjerne proračunske troškove.

Ujedno su zadužili Vijeće EU-a i Komisiju da što prije razgovaraju sa svim dionicima na tržištu o kratkoročnim opcijama za pomoć potrošačima, poput izravnih potpora potrošačima kroz vaučere, smanjenje poreza, limitiranje cijena i ostalo. Rasprava na summitu o tome kako se suočiti s galopirajućim rastom cijena energenata trajala je nekoliko sati dulje nego što je bilo predviđeno.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako je teško naći jedno rješenje koje bi bilo dobro za sve članice jer su neke od njih potpuno ovisne o ruskim energentima, a neke znatno manje. Plenković je kazao kako EU ima tri cilja.

Plenković kaže da EU ima tri cilja

Prvi je osigurati nove dobavne pravce za plin, drugi bolja međusobna povezanost, a treći subvencioniranje potrošača koje je ponekad suprotno pravilima o državnim potporama, ali je prihvatljivo s obzirom na izvanredne okolnosti.

Komisija bi također trebala napraviti analizu mjera koje su dosad poduzele zemlje članice za smanjenju računa za energiju kako bi se vidjelo jesu li te mjere poremetile tržišta u drugim članicama.

Pročitajte više