Ciklona poharala Jadran: Obala poplavljena, vjetar čupao stabla, otoci odsječeni od kopna! Na Zavižanu snijeg!

Foto: sibenik.in

DALMACIJU je zahvatilo olujno nevrijeme. Kako javlja ŠibenikIN, na šibenskom području puše jak do olujni jugoistočni vjetar koji je srušio nekoliko stabala. Dijelovi šibenske rive su poplavljeni. Olujno jugo u Šibeniku je čupalo i rušilo stabla, a zbog potpoljene rive automobili jedva prolaze kroz taj dio grada. Slično je bilo i u Zadru i Trogiru, gdje je bilo ozbiljnih problema u prometu zbog potpoljenih ulica.

Na Hvaru je olujni vjetar izazvao goleme valove koji su potopili nekoliko brodica. Valovi visine i preko dva metra izbacivali su na obalu kamenje teško desetak kilograma.

Ni sjeverni Jadran nije prošao mnogo bolje - zbog obilne kiše i olujnog vjetra potopljene su i prometnice u Rijeci.

Prolazak ciklonalnog centra preko srednjeg Jadrana dalje nad kopno, kao i prostrano polje sniženog tlaka zraka nad europskim kopnom, uvjetovali su ciklonalnu plimu diljem Jadrana, a plima je zabilježena i na slovenskoj obali. Plima je tako poplavila niže dijelove obale te u kombinaciji s visokim valovima donijela probleme u nekim gradovima, a poremetila je i promet morem.

U Splitu je jutros iza 9 sati jugo okrenulo na oštro (južni vjetar) s najjačim udarima do 115km/h na DHMZ-ovoj postaji na Marjanu. Olujni udari južnog vjetra i lebića zabilježeni su diljem Dalmacije, a jugo se zadržalo još samo na dubrovačkom području. Vjetar na uz obalu i na otocima lomio grane, a oštećene su i brojna plovila u lučicama, piše Crometeo.

Sljedećih sati vjetar će na Jadranu znatno opasti, a vrijeme će se sve više stabilizirati. No samo privremeno jer nam već sutra stiže nova ciklona koju je Crometeo tim nazvao Zlatka.


Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula i trajektne Sumartin-Makarska, Split-Vela Luka (u 10.30 sati), Split-Starigrad, Sućuraj-Drvenik (u 9.45 sati) i Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veli (u 10.00 sati) . Na šibenskom području u prekidu su brzobrodske linije prema Žirju i Kaprijama.

Snijeg na Zavižanu



Na Zavižanu cijelo prijepodne pada slab snijeg, a snježne pahulje od nedjelje će vjerojatno zabijeliti ostale krajeve gorske Hrvatske, a od ponedjeljka snijeg je moguć i na kopnu.

Tijekom utorka mjestimično je palo više od 70 litara kiše po metru kvadratnom, a obilnijih oborina bilo je i u prvom dijelu srijede. Najviše kiše od ponoći do podne palo je u Lici i Gorskom kotaru, točnije, u Jelvici 46 litara po kvadratnom metru, a slijede Velika Lešnica 37, Brinje 36, Stajnica 34, Gospić 30. Srijeda je donijela malo niže temperature zraka u odnosu na prethodne dane pa je u najvišem gorju dovoljno zahladilo za malo snijega. Tako je jutros na Zavižanu izmjereno 2cm snijega, a temperatura zraka bila je 0°C. Minimalne jutarnje temperature zraka u Hrvatskoj bile su od 2°C u istočnoj Slavoniji i Baranji do najtoplijih 16°C na otvorenom moru Dalmacije.

Pročitajte više