Centar Simona Wiesenthala traži povlačenje vrećica šećera s Hitlerovom slikom

CENTAR Simona Wiesenthala traži povlačenje vrećica sa šećerom koje se poslužuju uz kavu u Gospiću, na kojima je lik Adolfa Hitlera popraćen  antisemitskim komentarima.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik centra Ephraim Zuroff centar prosvjeduje protiv "proizvodnje i distribucije paketića šećera s prikazom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera zajedno s neukusnim vicevima o Židovima zatvorenim u koncentracijskim logorima koje proizvodi poduzeće "Pinki" iz Požege i distribuira po Hrvatskoj".

"Teško je razumjeti što je vlasnica tvornice Pinki Anita Ivanešić mislila kad je potaknula ili se suglasila s tom proizvodnjom. Ako ništa drugo, to je odvratan izraz nostalgije za Trećim rajhom, razdobljem u kojem su u nezavisnoj Hrvatskoj ubijani Židovi, Srbi i Romi", navodi se u priopćenju.

Centar poziva hrvatske vlasti "da primijene postojeće zakone protiv poticanja na vjersku, etničku ili rasnu netrpeljivost na poduzeće "Pinki" i njegovu vlasnicu te da ih prisile da smjesta povuku s tržišta i prestanu s proizvodnjom inkriminiranih paketića šećera".

"U zemlji, u kojoj je toliko nedužnih civila ubijeno od strane ustaša i nacista, ne može biti tolerancije za proizvode koji ne samo da vrijeđaju uspomenu na fašističke žrtve nego i ohrabruju ponovo oživljavanje smrtonosne ideologije ubojica", dodaje se na kraju teksta.

J.D.

Pročitajte više