Centar za mir: Ovo je dosad neviđena snimka rušenja Starog mosta u Mostaru

Screenshot: Screenshot/JOB/Centar za mir i multietničku saradnju Mostar

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara priopćili su da su nedavno nabavili autentični filmski materijal koji sadrži dosad neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru, 8. i 9.11.1993.

"Granatiranje Starog mosta snimila je posada HV-a s utvrde na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera kontinuirano prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO-a s lokaliteta Stotine, tada smještenog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija", navodi se u priopćenju. "Sadržaj snimljenog materijala neporecivo svjedoči da je Stari most s kompletnom povijesnom jezgrom granatiran i srušen", stoji u priopćenju.

"Iako je Haaški sud u pravomoćnoj presudi Šestorici političkih i vojnih dužnosnika paradržave Herceg-Bosne 29. studenoga 2017. jasno definirao da je Stari most razoren granatama iz tenka s položaja HVO-a, filmski materijali koji posjedujemo su zapečatili i udarili žig na sramotnu ulogu nalogodavaca ovog zločina od kojeg se službeni Zagreb i hrvatska struktura vlasti u Mostaru i Hercegovini nikada nisu ogradili", zaključuje se u reakciji.

Rušenje mosta trajalo dvadeset dana

Podsjetimo, Stari most granatiranjem je srušilo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 9. studenog 1993. godine. Pri napadu stradala je cijela stara jezgra u kojoj je bilo nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.

Samo rušenje počelo je dvadeset dana ranije, a 8. studenog most je intenzivno gađan s obližnjih planina Planinice i Stotine. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Nakon dva dana intenzivnog granatiranja u 10:16 9. studenog simbol Mostara je srušen.

Inače, most je sagrađen po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog između 1557. i 1566., a građenje je povjereno istanbulskom arhitektu Mimaru Hajrudinu.

Obnova mosta, koju su financirale Turska, Hrvatska, Nizozemska, Svjetska banka, Europska banka za obnovu i razvoj te Grad Mostar započela je 2003., a završena je u srpnju 2004. godine. Godinu dana kasnije Stari most i stara gradska jezgra Mostara uvršteni su na UNESCO-vu listu kulturne baštine.

Pročitajte više