Centar za mirovne studije od Plenkovića traži smjenu odgovornih za smrt malene Madine

Foto: CMS

HRVATSKA je u slučaju smrti 6-godišnje afganistanske djevojčice Madine Hussini prekršila niz odredbi Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i o zabrani nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, odluka je koju su donijeli suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava.

>> Odvjetnica obitelji malene Madine: Država je vršila neviđeni pritisak na moj tim

Centar za mirovne studije održao je konferenciju za novinare.

 

Smjena odgovornih

"Od premijera Andreja Plenkovića očekujemo smjenu odgovornih za smrt male Madine - glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te državne tajnice u Ministarstvu Terezije Gras, a zbog zataškavanja okolnosti pogibije male Madine i zastrašivanja odvjetnika njezine obitelji i aktivista koji su pokušavali raditi u skladu sa zakonom", kazala je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije na konferenciji za medije dan nakon što je Europski sud za ljudska prava (ECHR) objavio da je istraga o smrti afganistanske djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

U prilog svojem zahtjevu za smjenu navedenih u vrhu MUP-a podsjećaju da je ECHR objavio presudu kojom je potvrdio da je RH odgovorna za povredu prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja i pravo na pojedinačni zahtjev.

Nezakonito protjerivanje

Madina Hussini i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava time su priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja, koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice prije gotovo točno četiri godine.

Podsjetimo, Madina je poginula 21. studenog 2017. na kolosijeku željezničke pruge Šid - Tovarnik, nakon što je tijekom noći na nju naletio vlak, neposredno nakon što su njenu majku i još šestero djece hrvatski policajci koji su ih presreli, natjerali da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih baterijskim lampama prema Srbiji, pokazujući im tako kuda trebaju kretati, sve do pruge, gdje je djevojčicu udario vlak.

Prema tvrdnjama svjedoka, obitelj je s grupom migranata prešla granicu dvije zemlje, ali su ih potom pronašli hrvatski policajci, koji su, umjesto da ih odvedu u policijsku stanicu, gdje bi zatražili azil - kao što su izrazili namjeru - natjerali da odu do pruge i pokazali im da se vrate u pravcu Srbije.

Pročitajte više