Centralne banke smanjuju cijenu dolara i povećavaju likvidnost na tržištu: Prijeti li novi "bubble"?

CENTRALNE banke najvećih svjetskih ekonomija objavile su kako su postigle sporazum o koordiniranoj akciji čiji je cilj osigurati veću potporu i stabilnost svjetskom financijskom tržištu.

Osim američkih Federalnih rezervi koje su u ovom slučaju odigrale ključnu ulogu, u program su uključene i Europska centralna banka, Bank of England, te centralne banke Japana, Švicarske i Kanade.

Dolar će pojeftiniti, a komercijalne banke će dobiti pristup većoj količini sredstava

Dogovoreno je kako će centralne banke u međusobnoj trgovini sniziti postojeću kratkoročnu cijenu dolara za 0.5 posto, startavši od 5. prosinca. Cilj akcije je povećati likvidnost na tržištu, prvenstveno u dolarima.

"Namjera ove odluke jest ublažavanje napetosti na tržištu i izbjegavanje kontrakcije financijskog sektora kako bi se osigurala postojana kreditna linija za poslovne i privatne korisnike, što će pojačati ekonomsku aktivnost", stoji u zajedničkoj izjavi banaka.

FED "izvozi" dolare jer domaće banke nemaju problema s likvidnošću?

Osim toga, centralne banke su uspostavile i bilateralne sporazume o razmjeni na način da svaka banka može "dotočiti" dodatnu likvidnost u svojoj valuti, ako je to potrebno. Poanta svega je da će komercijalne banke moći lakše i jeftinije doći do dolara, što bi moglo privremeno ublažiti problem s trenutnim nedostatkom sredstava za kreditiranje.

Zanimljivo je kako je FED napomenuo da američke banke trenutno nemaju problema s pribavljanjem sredstava, što je otvorilo vrata za povećani "izvoz dolara". Ukoliko se uvjeti pogoršaju, objasnili su u Fedu, "imaju širok  spektar alata da zaustave proces i povrate dolare na domaće tržište" ukoliko je to potrebno.

Nekontrolirano povećanje likvidnosti moglo bi dovesti do novog "bubblea"

Iako je riječ o malom smanjenju cijene dolara, tržišta su vrlo pozitivno reagirala na vijest. Europski burzovni indeksi odmah su skočili za tri do četiri posto. Investitori i bankari trenutno su u takvom stanju da su spremni hvatati se za svaku "slamku spasa", pogotovo ako ona dolazi u paketu s čarobnom sintagmom "povećanje likvidnosti". Međutim, dugoročno ovaj potez može imati i brojne negativne posljedice.

Ukoliko se smanjila cijena dolara ne znači da se smanjila i cijena kamata, pa se lako može dogoditi da banke u očaju ponovno otvore prevelik broj kreditnih linija što bi posljedično moglo dovesti do novog vala prezaduživanja i naposljetku "bubblea". Osim toga, ukoliko se europsko tržište preoptereti dolarima, to će posljedično uzrokovati i snažan poremećaj eura, a onda slijedi "pravo veselje".

Pročitajte više