Čermak dovršio prodaju Croduxa Petrolu za 191.7 milijuna eura

Foto: Filip Brala/PIXSELL

PETROL je završio kupnju stopostotnog udjela u Croduxu.

Nabavna cijena za stopostotni poslovni udio iznosi 191.7 milijuna eura, a Petrol će preuzeti i neto financijski dug prema bankama u visini 19.2 milijuna eura. 

Podsjetimo, Ljubljanska burza je objavila sredinom siječnja da je Petrol preuzeo Crodux. 

>> Čermak prodao Crodux slovenskom Petrolu

"Danas je za Petrol vrlo važan dan. Grupa Petrol se povećala na više od 6000 predanih, srčanih i sa znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj grupi Petrol. Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći već i snažniji i bolji.

Energetska tranzicija

S povezivanjem dva snažna brenda kupcima, kao i zaposlenima i dioničarima, ćemo ponuditi najbolje od obje tvrtke te kao vodeći partner u energetskoj tranziciji i dalje graditi u budućnost usmjeren ekosistem održivih, a, prije svega, modernijih i digitaliziranih usluga. Tako planiramo prenijeti dobre prakse, s kojima želimo do 2025. godine postati vodeći dobavljač goriva i održivih energetskih rješenja u Hrvatskoj, koja je s današnjim preuzimanjem postala naš drugi dom", rekla je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol. 

Ivan Čermak, vlasnik i osnivač Croduxa, kaže da je Crodux jedan od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu. 

"U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo. Uz visoku kvalitetu motornih goriva, raznolik izbor robe i usluga te bogatu ugostiteljsku ponudu, stvorili smo širok krug vjernih kupaca. Više od 1100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja. S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na pružanje vrhunskih proizvoda i usluga za naše klijente, pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati", rekao je Čermak. 

Tko je Ivan Čermak? 

Čermak je rođen 1949. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i strukovnu školu, a početkom sedamdesetih bavio se servisiranjem klima-uređaja. Uz servisiranje klima-uređaja, kasnije se počeo baviti i drugim poslovima, primjerice otvorio je butik i postao suvlasnik diskoteke The Best na Jarunu.

No u velike poslove ulazi '90-ih, kada je ušao u politiku i trgovinu nafte. U HDZ se uključio 1990., navodno na poziv Franje Tuđmana, te im je pomagao u organizaciji stranačkih skupova i u sličnim poslovima. Ubrzo je postao dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i Tuđmanov savjetnik na Pantovčaku.

Bio je i pomoćnik ministra obrane od 1991. do 1993. u vrijeme Gojka Šuška, da bi se nakon toga preselio na poziciju ministra trgovine, brodogradnje i energetike, no na toj poziciji nije ostao ni godinu dana. 

Tuđman ga je nakon Oluje, odmah nakon oslobođenja Knina, imenovao zapovjednikom zbornog područja Knin, gdje mu je zadatak bila uspostava normalnog života nakon završetka ratnih operacija. No ta funkcija kasnije ga je odvela na optuženičku klupu Haškog suda. Nakon višegodišnjeg suđenja u travnju 2011. Čermak je oslobođen optužbi.

Pročitajte više