Otkrivene su tri nove egzotične subatomske čestice, kažu znanstvenici iz CERN-a

Ilustracija: Shutterstock

ZNANSTVENICI su u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) pronašli tri dosad nepoznate subatomske čestice, objavila je Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).

LHC je 27 kilometara dugačak kružni podzemni tunel u kojem se ubrzavaju i sudaraju subatomske čestice kako bi se ispitala njihova svojstva i otkrile nove. U LHC-u je pronađen Higgsov bozon, koji se smatra važnim dijelom formiranja svemira nakon Velikog praska prije 13.7 milijardi godina, piše Reuters.

Otkrivena je nova vrsta pentakvarka

Znanstvenici CERN-a sad su objavili da su uočili novu vrstu pentakvarka i prvi ikad par tetrakvarkova, dodavši ih na listu novih hadrona pronađenih u LHC-u. Oni će fizičarima pomoći u shvaćanju kako se kvarkovi zajedno slažu u složene čestice.

Kvarkovi su elementarne čestice koje se kombiniraju u skupine od dva ili tri kvarka da bi tvorili subatomske čestice poput protona i neutrona. Rjeđe se formiraju i u veće skupine od četiri ili pet kvarkova - takozvane tetrakvarkove i pentakvarkove.

"Što više analiziramo to pronalazimo više vrsta egzotičnih hadrona. Svjedočimo periodu otkrića sličnom pedesetim godinama", rekao je znanstvenik Niels Tuning.

Pročitajte više