Češka prevela i izdala "Sotonske stihove", Saudijska Arabija uputila prosvjednu notu

Foto: FAH

SAUDIJSKA ARABIJA pozvala je češkog veleposlanika na razgovor kako bi prosvjedovala protiv novog prijevoda knjige "Sotonski stihovi" Salmana Rushdiea na češki, objavili su petak državni mediji, 27 godina nakon što je taj roman izazvao globalne prosvjede i prijetnje smrću autoru.

Saudijska Arabija kazala je veleposlaniku da ta knjiga vrijeđa i islam i muslimane i zatražila je da pokuša zaustaviti njezinu objavu, prenosi agencija SPA, pozivajući se na izvor iz saudijskog ministarstva vanjskih poslova.

Češka vlada to nije komentirala, kao ni izdavač Paseka koji je knjigu izdao u travnju. Prevoditelj je koristio pseudonim.

Rushdiev roman, prvi put objavljen u Velikoj Britaniji 1988., izazvao je ogorčenje muslimana koji ga smatraju bogohulnim. Pokojni ajatolah Ruholah Homeini, iranski vrhovni vođa, proglasio je godinu dana poslije fetvu pozvavši muslimane da ga ubiju. Rushdie se zbog toga skrivao devet godina. Prevoditelj knjige na japanski ubijen je 1991., a napadnuti su bili i drugi ljudi širom svijeta koji su je izdali.

Prvi češki prijevod "Sotonskih stihova" objavljen je 1994.

 

Pročitajte više