Češka traži izuzeće za uvoz čelika iz Rusije do 2028.

Ilustracija: Shutterstock

Češka traži da uvoz čeličnih ploča iz Rusije bude izuzet iz sankcija do 2028. godine, potvrdio je ministar industrije i trgovine Jozef Síkela dodavši da ne mogu naći zamjenu za ruskog dobavljača, izvijestili su mediji.

Češki ministar potvrdio je zahtjev u ponedjeljak na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, izvijestio je portal Euractiv.

Češka očekuje da će zahtjev biti odobren

"S obzirom na trenutnu situaciju u građevinskom sektoru, primjerice u mostogradnji, ne možemo bez njih", rekao je Síkela. Češka očekuje da će zahtjev biti odobren.

"Čvrsto vjerujem da će se zadržati pristup da sankcije moraju štetiti prije svega onome kome su izrečene, a ne onome tko ih primjenjuje, i da će naš zahtjev u konkretnom slučaju biti prihvaćen", rekao je češki ministar i napomenuo da čelične ploče danas proizvodi tek nekoliko dobavljača.

Traže i druga rješenja

Češka traži i druga rješenja, rekao je Sikela, ali nijedan prijedlog za sada nije dobar. Postoje dobavljači u Kini, priznao je, ali njihovi proizvodi nisu dovoljno visoke kvalitete, a opskrba je nepouzdana, navodi Euractiv njegove riječi.

EU je izuzeo uvoz čelika iz sankcija Rusiji samo do iduće godine, a Češka, slično kao i Italija i Belgija, traži da izuzeće ostane na snazi do 2028., izvijestila je češka novinska agencija ČTK.

Zahtjev za izuzeće podnesen je nakon konzultacija s predstavnicima industrije čelika, a glasnogovornik češkog ministarstva industrije i trgovine Marek Vošahlík ukazao je na godišnju potrošnju čelika u češkoj industriji od oko 500.000 tona do 2024. godine.

Glasnogovornica kompanije Vítkovice Steel Jana Dronská rekla je češkoj novinskoj agenciji da bi odbijanje zahtjeva za produljenje izuzeća moglo dovesti do krize u građevinskoj ili automobilskoj industriji.

Pročitajte više