Češki predsjednik Klaus potvrdio vladu premijera Paroubeka

Novu češku vladu lijevog centra premijera Jirija Paroubeka, koja je zamijenila vladu Stanislava Grossa, potvrdio je u ponedjeljak predsjednik Vaclav Klaus.

Novi sastav vlade u usporedbi s bivšom ekipom Stanislava Grossa, koji je podnio ostavku nakon imovinskog skandala, ima samo četiri nova imena - ministra poljoprivrede, informatike, regionalnog razvoja i odnosa s parlamentom - od ukupno 18 članova.

U vladi ostaju glavni ministri Cyril Svoboda (vanjski poslovi), Bohuslav Sobotka (financije), Martin Jahn (gospodarstvo), Karel Kuehnl (obrana) i František Bublan (unutarnji poslovi).

Za mjesec dana nova vlada treba zatražiti povjerenje parlamenta. Koalicija koju čine ČSSD, kršćanski demokrati (KDU-ČSL) i liberali (US-DEU) ima tek tijesnu većinu 101 od 200 zastupnika u donjem domu.

Dvije oporbene stranke, Građanska demokratska stranka (ODS) i Komunistička stranka (KSČM), koja žali za sovjetskim vremenima, već su dale do znanja da neće poduprijeti Paroubekovu vladu tijekom tog glasovanja.

Ako vlada ne dobije povjerenje parlamenta predsjednik je upozorio da će zatražiti prijevremene izbore. Sadašnji saziv parlamenta normalno se završava u lipnju 2006.

Odlaskom Stanislava Grossa završava se gotovo četveromjesečna kriza vlasti koja je iz temelja uzdrmala ionako oslabljen ugled političke klase u javnosti.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više