Češko predsjedništvo Hrvatima: Žalimo slučaj, ali ništa od pristupne konferencije

ČEŠKO predsjedništvo odlučilo je nakon sjednice Odbora stalnih predstavnika da će otkazati održavanje pristupne konferencije na kojoj se trebalo raspravljati o pregovorima s Hrvatskom.  Objašnjenje je slovenska blokada pregovora zbog koje je "zamrznuto" 13 pregovaračkih poglavlja. 

"Predsjedništvo žali zbog činjenice da unatoč odlučnim naporima i brojnim pokušajima predsjedništva i Europske komisije nije bilo napretka u pregovorima o pristupanju", objasnilo je češko predsjedništvo.

Ovo je treća konferencija ove godine koja je propala. Prvo je u ožujku kada je odgođena za travanj, a onda je u travnju odgođena za 26. lipnja.

Ma gdje se to u Statistici prejudicira granica?

Slovenci su jučer, podsjetimo, na sastanku radne skupine za proširenje u Bruxellesu blokirali još jedno poglavlje pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Radi se o poglavlju Statistika i oni tvrde da Hrvatska prejudicira granicu.

Statistika spada u jedno od četiri poglavlja koje je Hrvatska trebala zatvoriti na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 26. lipnja. U hrvatskom se Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija pitaju gdje to u poglavlju Statistika Slovenci vide prejudiciranje granice.

Sanader vjeruje u porast euroskepticizma

Premijer Ivo Sanader prokomentirao je vijest o otkazivanju konferencije najavom da Hrvatska neće dati "ni centimetar teritorija za nastavak pregovora i ulazak u EU", no, da će ući u Europu.

Nakon sastanka sa predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i sindikatima kazao je i kako Hrvatska zaslužuje članstvo u EU, no, "nastavi li Slovenija sa svojim ucjenama, ima razloga strahovati od rasta euroskepticizma".Upitan direktno je li sve propalo Sanader "bez pretjerivanja" kaže:

"Naravno da nije sve propalo jer ako propadnu hrvatski pregovori, propada ideja ujedinjene Europe", kazao je Sanader. Dodao je da Slovenija nažalost i na svoju štetu demantira principe i vrijednosti na kojima počiva Europa, a to je suradnja, međunarodno pravo, načelo solidarnosti.

C.D.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

Pročitajte više