Četiri brata tinejdžera i djevojčica osuđeni za ubojstvo taksista u Švedskoj

Ilustracija: EPA

Četiri brata tinejdžera i 15-godišnjakinja osuđeni su na švedskom sudu za ubojstvo muškarca kojeg je tinejdžerica optužila za silovanje, piše BBC.

Žrtva tinejdžera je taksist koji je u ožujku pronađen obješen u prirodnom rezervatu u središnjoj Švedskoj. Sud u Uppsali utvrdio je da je, zbog ranijih optužbi djevojke, u prirodni rezervat namamljen s obećanjem seksualnog odnosa. Tinejdžeri su ga tada svladali, a njegovo tijelo pronađeno je tek nakon tjedan dana. Najstariji brat, koji je tada imao 18 godina, dobio je doživotnu kaznu zatvora.

Trojica ostale braće su maloljetni te moraju kaznu od četiri godine provesti u ustanovi za mlade prijestupnike. Braća su proglašena krivima za ubojstvo, dok je djevojka kriva za pomaganje i poticanje na ubojstvo. 

Ubojstvo htjeli prikazati kao samoubojstvo

Taksist je pronađen obješen za drvo. Sud je zaključio da su ubojice taksistovu smrt pokušali prikazati kao samoubojstvo. Iako je svih pet tinejdžera zanijekalo umiješanost, sud ih je osudio na temelju posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Dokaze, uključujući poruke između tinejdžera, tužiteljstvo je predstavilo kao dokaz zavjere za ubojstvo.

Dana 20. ožujka, četiri dana prije nego što je žrtva nestala, djevojka je napisala prijatelju da će se četvorica braće susresti s njezinim silovateljem. "Trebali bismo to odraditi u petak", napisao je jedan brat, na što je drugi odgovorio: "OK."

Sud: Braća su planirala ubojstvo od trenutka kada su kupili uže

Nakon ubojstva, jedan od braće je putem mobitela žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa. Djevojka je negirala da je znala da su braća namjeravala ubiti muškarca rekavši da je samo mislila da će ga pretući.

No, Lars Holmgard, šef Okružnog suda u Uppsali, presudio je da su braća planirala ubojstvo čovjeka barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu gdje je umro.

"Plan je bio da žrtva bude obješena o uže", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.