Četiri lava zarazila se koronom u zoološkom vrtu u Barceloni

Screenshot: Zoološki vrt u Barceloni

U ZOOLOŠKOM vrtu u Barceloni četiri lava su dobila pozitivne rezultate testa na covid-19, javlja Sky News.

Radi se o tri 16-godišnje ženke (Zala, Nima i Run Run) te jednom četverogodišnjem mužjaku po imenu Kiumbe. Testirani su nakon što su timaritelji kod te četiri životinje primijetili blage simptome bolesti.

U zoološkom vrtu rekli su da imaju simptome nalik blagoj gripi, ali nemaju poteškoća s disanjem. Timaritelji su im po uputama veterinara dali antiupalne lijekove, javio je El Pais.

To je drugi put da je kod velikih mačaka u nekom zoološkom vrtu zabilježen covid-19. Prvi put to se dogodilo u zoološkom vrtu u njujorškoj četvrti Bronx, kad su koronom u travnju zaražena četiri tigra i tri lava. Sve životinje su se oporavile.

Zarazu detektirali PCR testovima na isti način kao na ljudima

Veterinarska služba u Barceloni objavila je kako su kontaktirali kolege iz New Yorka te zatražili njihove savjete. 

Zaraza je detektirana PCR testovima na isti način kao na ljudima, s obzirom na to da su životinje navikle na kontakt sa svojim timariteljima. Prošlog su mjeseca dva timaritelja u zoološkom vrtu u Barceloni dobila pozitivan rezultat testa na covid-19.

El Pais navodi kako su zaraženi timaritelji radili upravo s lavovima, ali u zoološkom vrtu nisu potvrdili tu informaciju. Dužnosnici su pokrenuli istragu koja bi trebala otkriti kako su se lavovi zarazili.

Zaraženi lavovi odmah su izolirani i nisu u kontaktu s drugim životinjama, objavili su iz zoološkog vrta, koji je i dalje otvoren za posjetitelje. 

Pročitajte više