FOTO Par mjeseci nakon smrti dječaka: "Konzum potajno uvaljuje jaja iz Poljske"

Foto: Čitatelj Indexa

POČETKOM listopada prošle godine zbog zaraze salmonelom preminuo je petogodišnji Mirko, a čitava njegova obitelj završila je na liječenju. Da je uzrok smrti petogodišnjaka  zaraza uzrokovana Salmonellom enteritidis, Indexu je potvrdio pouzdani izvor upoznat s čitavim slučajem.

Odmah nakon saznanja o slučaju salmonele u Bregani, trgovački lanac Kaufland je sporna svježa jaja iz predostrožnosti samoinicijativno povukao iz prodaje, a Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je građane o povlačenju konzumnih jaja iz Poljske zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda, odnosno sumnje da su upravo jaja iz Poljske izvor zaraze salmonelom. Osim u jajima, salmonela  je pronađena u više proizvoda u nekoliko trgovačkih lanaca, među kojima je i riječki Konzum u čijim je ćevapčićim pronađena salmonela.

Zemlja podrijetla: Država članica EU


No, dok hrvatsko tržište još uvijek podrhtava nakon što je velike trgovačke lance uzdrmala afera salmonela, čitatelj Indexa upozorava da su police Konzuma ponovno preplavila jeftina jaja iz Poljske.



"Čak 70 posto prostora na policama namijenjeno je poljskim jajima, dok su jaja s hrvatskih farmi zastupljena tek na trećini prodajnog prostora", kaže čitatelj Indexa, Dragan Kesovija koji svjedoči i da je na cesti do Konzuma vidio ogroman kamion poljskih registracija  na kojem, uz veliko jaje,  piše "Farma Lypowczyk". Ogorčen je jer je i sam, uvjeren kako kupuje jaja s hrvatskih farmi, prošli tjedan kući donio mudro obilježena poljska jaja.

"Nakon nedavne afere sa salmonelom, doista pazim da kupujem isključivo domaća, hrvatska jaja i piletinu. No, u petak sam u Konzumu u Rijeci, na Škurinjama, istom onom u čijim je ćevapima pronađena salmonela, ne čitajući sve oznake, kupio jaja iz Poljske. Upravo ta "A klasa svježa jaja" Perfa zauzimaju čak dvije trećine polica te su najjeftinija, 12.99kn, i stoga većini i najprimamljivija. Na deklaraciji tih jaja navedeno je - Pakira: Perfa-bio d.o.o, Donja Stubica, Republika Hrvatska. Ispod toga piše da je "Zemlja podrijetla: Država članica EU". Budući da je i Hrvatska članica EU, shvatio sam da su jaja pakirana  u Donjoj Stubici s hrvatskih farmi, no prevario sam se", priča naš čitatelj.


Poljski kamion kod Konzuma u Rijeci

Kada je pakiranje jaja donio kući, ona su prošla detaljniju inspekciju njegove supruge koja je zapazila ono što je njemu, a vjerojatno i velikoj većini kupaca,  promaklo.

Sporna oznaka "3PL"


"Moja supruga je na samim jajima zapazila oznaku "3PL"  i odmah je bilo jasno da jaja koja sam kupio nisu iz Hrvatske, nego iz Poljske. Očito je da se računa na to da velika većina ljudi neće zapaziti spornu oznaku, stoga otvoreno pitam nadležne kako je moguće da se, u sjeni parole "Kupujmo hrvatsko", na ovako pokvaren način kupcima ponovo, na mala vrata, uvaljuju jeftina jaja iz Poljske? Zašto nas, nakon afere salmonela, varate, umjesto da jasno označite da su jaja koja nam prodajete poljska?", pita Kesovija.

HUZP: "U EU se zaklinju u sljedivost proizvoda, ali u praksi to ne provode"

 
"Prema deklaracijama ili opisu proizvoda hrane onaj tko pakira proizvode može na njima pisati "proizvodi i pakira FIRMA" , a proizvedeno u EU ili Nizozemskoj ili primjerice u Hrvatskoj i EU. No, problem je u tome što se, kada se nešto pakira, primjerice meso, slobodno može napisati proizvedeno i pakirano u Hrvatskoj,  Zemlja porijekla EU. U Hrvatskoj se očito donose propisi  kojima sami sebi štetimo. Traži se sljedivost proizvoda, posebno hrane, mesa, od štale do trgovine, u što se svi u EU zaklinju, ali to ne provode", kaže za Index Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Iz Konzuma i Ministarstva poljoprivrede i dalje čekamo odgovore na pitanja zašto su hrvatski kupci, samo nekoliko mjeseci nakon afere salmonela koja je odnijela život jednog djeteta, ponovo izloženi sumnjivim prehrambenim proizvodima, zašto oznake na namirnicama nisu jasnije te da li se i na koji način provodi sljedivost prehrambenih proizvoda iz inozemstva.

Pročitajte više