Četrdesetak novinara HTV-a i RTL-a zamrznuli odluku o istupanju iz HND-a

ČETRDESETAK novinara HTV-a i RTL-a zamrznulo je do daljnjega odluku o istupanju iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) koju su ovoga tjedna donijeli nezadovoljni radom HNDa i ovogodišnjim odabirom dobitnika novinarske nagrade.

"Nezadovoljni novinari zamrznuli su svoju odluku dok Izvršni odbor HND-a ne utvrdi je li bilo propusta kod dodjele novinarskih nagrada", kazao je predsjednik HND-a Dragutin Lučić, nakon sastanka s 20-ak novinara HTV-a i RTL-a koji su proteklih dana priopćenjem izvijestili o istupanju iz HND-a.

Lučić ostavlja mogućnost da je bilo izvjesnih propusta kod dodijele nagrade za najbolji televizijski intervju u 2004. jer je, kako kaže, rad Komisije za dodjelu nagrada bio "otežan". Tvrdi da je dio prošlogodišnjih laureata, zbog bolesti i obaveza bio spriječen sudjelovati u rad Komisije, što je inače do sada bila praksa.

Lučić očekuje da će Izvršni odbor već idućeg tjedna utvrditi sve okolnosti vezane uz dodjelu nagrade za najbolji televizijski intervju koji je dobila novinarka HTV-a Silvija Luks. Ta je odluka HND-a, među ostalim, bila presudna za istupanje 19 novinara HTV-a iz HND-a.

Po riječima predsjednika HND-a, novinari HTV-a i RTL-a zatražili su da sudjeluju u određivanju kriterija i izradi pravilnika za dodjelu nagrada jer smatraju da ti kriteriji sada nisu jasni. Iznijeli su i neke druge primjere na rad HND-a kojega, po njihovom mišljenju, treba modernizirati, kazao je Lučić.

Predsjednik ogranka HND-a na HTV i potpisnik liste od 19 novinara koji su ovoga tjedna izvijestili o istupanju iz novinarskog društva Stipe Alfier kazao je Hini da je gotovo dvosatni razgovor s predsjednikom HND-a bio "ozbiljan i konstruktivan", no nije želio govoriti o pojedinostima, obrazloživši kako je dogovoreno da u javnost istupi samo Dragutin Lučić.

Predsjednik HND-a danas nije želio komentirati izjavu potpredsjednika Društva Zdenka Duke u vezi s haškim optužnicama protiv hrvatskih novinara koji je rekao da su optuženi novinari postupili "neprofesionalno i prekršili statut Haaškoga suda".

Ta je izjava izazvala kritike i zahtjeve nekih članova HND-a da se povuče, te da vodstvo HND-a podnese ostavke, među ostalim, i članova Vijeća časti HND-a Diane Rexhepi i Tomislava Držića.

Oni su, zajedno s Davorom Ivankovićem u ime "Inicijative novinara za slobodu medija i depolitizaciju HND-a", HND-u i javnosti prošlog tjedna poslali i otvoreno pismo koje je do, kako je danas priopćeno, potpisalo 70-ak novinara.

Tri dana nakon prve izjave Duka je priopćio da će se HND svojim autoritetom zauzeti da protiv novinara ne bude kaznenog progona i procesa, no da HND ne može stati u obranu objavljivanja iskaza zaštićenih svjedoka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.