Četrnaest Jordanaca umrlo tijekom hodočašća u Meku. Temperature sutra do 47 stupnjeva

Foto: EPA

Za vrijeme hodočašća u Meku umrlo je 14 jordanskih državljana, neki od njih od posljedica toplinskog udara, dok ih se još 17 smatra nestalima, objavilo je danas jordansko ministarstvo vanjskih poslova. Najmanje šest smrtnih slučajeva povezano je s vrućinom, objavilo je ministarstvo u subotu, dodavši da će sutra temperature u Meki doseći i 47 Celzijevih stupnjeva.

Nije precizirano je li veći broj smrtnih slučajeva u nedjelju posljedica vrućine. Hadž, koji će završiti u srijedu, jedno je od najvećih masovnih okupljanja u svijetu, a očekuje se da će ove godine u njemu sudjelovati više od 1.8 milijuna hodočasnika, objavila je glavna saudijska Uprava za statistiku.

U gužvi 2015. poginulo 2070 ljudi

Stampeda, požari u šatorima, vrućina i ostali čimbenici su, u proteklih 30 godine prouzročili stotine smrtnih slučajeva za vrijeme ovoga važnog vjerskog događaja.

Saudijsko ministarstvo zdravstva izdalo je u četvrtak upozorenje o visokim temperaturama i savjetovalo hodočasnicima da piju puno tekućine i da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana između između 11 ujutro i 3 sata poslijepodne.

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova je danas objavilo da je sa saudijskim vlastima iskoordiniralo postupak u slučaju smrti hodočasnika i u slučaju transporta tijela preminulih u skladu sa željama njihovih obitelji. Godine 2015. u velikom naguravanju i gužvi koja je izbila na hadžiluku blizu Meke poginulo je najmanje 2070 ljudi, Reutersovi su podaci iz tog vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.