RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Četvero mrtvih nakon upada rulje u Kongres, Trumpovi ljudi podnose ostavke

Foto: EPA

SINOĆ su stotine Trumpovih pristaša upale u zgradu američkog Kongresa u Washingtonu. Smrtno su stradale četiri osobe, objavila je washingtonska policija.

Nakon četverosatne opsade zgrade Kongresa, zakonodavci su se ponovo okupili kako bi nastavili s verifikacijom pobjede Joe Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Washington je i dalje pod policijskim satom, a zgrada Kapitola i okolne ulice okružene su pripadnicima interventne policije.

Facebook i Twitter obrisali su više objava Donalda Trumpa u kojima je, nakon što su njegovi pristaše upali u Kongres, ponovio neutemeljene tvrdnje o "ukradenim izborima", rulju nazvao "velikim patriotima" te napisao kako ih "voli". Uz to, Twitter je zabranio tvitanje Trumpu na 12 sati i objavio kako je moguće da mu trajno zabrane tvitanje ako nastavi s poticanjem na nasilje. Facebook je Trumpu zabranio objavljivanje postova na 24 sata.

Razvoj događaja mogli ste pratiti iz minute u minutu na Indexu

10:15 Američki predsjednik Donald Trump poručio je da će mirno predati vlasti, dodavši kako je "ovo tek početak borbe". Opširnije...

9:52 Američki Kongres je potvrdio pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Trump više nema ni teoretske šanse za preokret i ostajanje na vlasti. Opširnije... 

9:30 Nakon kaosa u Washingtonu više Trumpovih dužnosnika podnijelo je ostavke. Posljednji među njima je Matt Pottinger, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost. Kako javlja Bloomberg News pozivajući se na izvore bliske Pottingeru, on je ostao "šokiran napadom na Kapitol i Trumpovim huškanjem prosvjednika". Njegova ostavka tek je posljednja u nizu ostavki dužnosnika Bijele kuće nakon upada Trumpove rulje u Kongres. Prije Pottingera ostavke su podnijeli jedna od zamjenica u uredu za odnose s javnošću Bijele kuće,Sarah Matthews, šefica ureda Prve dame Melanije Trump Stephanie Grisham i tajnica Bijele kuće za društvena pitanja Rickie Niceta.

9:10 Objavljena je uznemirujuća snimka trenutka u kojem je Trumpova obožavateljica Ashlii Babbitt ustrijeljena prilikom pokušaja nasilnog upada u dvoranu Kongresa. Opširnije...

8:35 Očekuje se da će broj uhićenih narasti, a prvotni broj daleko je manji nego nakon prosvjeda 1. lipnja, potaknutih policijskim ubojstvom crnca Georgea Floyda, kad je uhićeno više od 300 ljudi, prenosi agencija Reuters. Gradonačelnica Washingtona rekla je kako policija namjerava tražiti pomoć javnosti u identifikaciji prosvjednika od kojih su se mnogi fotografirali i snimali pa to objavljivali po društvenim mrežama. FBI je kasnije u srijedu pozvao javnost da im šalje fotografije i videosnimke koje će pomoći u identifikaciji onih koji su „aktivno poticali nasilje“. 

8:30 U sjedištima republikanske i demokratske nacionalne konvencije sinoć su pronađene dvije eksplozivne naprave, a na Kapitolu je nađen i spremnik s molotovljevim koktelima. 

8:15 Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pobornici upali u Kongres, javljaju američki mediji. Njihova rasprava vodila se oko 25. amandmana američkog ustava koji potpredsjedniku i većini u vladi omogućava da predsjednika proglasi nesposobnim obavljati svoj posao, prenose CNN, CBS i ABC, pozivajući se na anonimne izvore. Opširnije...

7:45 Žena koja je jučer ubijena prilikom pokušaja upada u dvoranu Kongresa identificirana je kao Ashlii Babbit, veteranka Američkog ratno zrakoplovstva, piše New York Post. Živjela je u San Diegu. Obožavala je Donalda Trumpa, a ranije tijekom dana tvitala je: "Ništa nas neće zaustaviti.. oluja je ovdje." Opširnije...

7:25 Izabrani američki predsjednik Joe Biden na Twitteru je napisao: "Ovo što smo vidjeli danas je bolan podsjetnik da je demokracija krhka. Njezino očuvanje zahtijeva ljude dobre volje, lidere koji imaju hrabrosti i koji nisu posvećeni osvajaju moći i osobnim interesima po svaku cijenu nego općem dobru."

7:15 Na press-konferenciji koji su održali gradonačelnica Washingtona i načelnik policije Robert Contee objavljeno je više detalja o četvero preminulih prilikom sinoćnjeg upada Trumpove rulje u zgradu Kongresa. Rekli su da je žena koja je ustrijeljena bila dio skupine prosvjednika koji su na silu pokušali ući u prostoriju u kojoj se održavala sjednica. Dočekali su ih naoružani policajci u civilu, pri čemu je jedan otvorio vatru. Žena je prebačena u bolnicu, gdje je proglašena mrtvom. Njezin identitet nisu otkrili dok ne nisu obavijestili rodbinu. Što se tiče još troje koji su preminuli, dvoje su odrasli muškarci, a jedna odrasla žena. Sva tri smrtna slučaja dogodila su se uslijed još uvijek nepoznatih hitnih medicinskih stanja. U napadu na Kongres ozlijeđeno je najmanje 14 policajaca. Dvoje su završili u bolnici, jedan s teškim ozljedama nakon što ga je rulja povukla u masu, a drugi zbog ozljede nanesene bačenim predmetom. 

7:09 Na Twitteru se oglasio američki potpredsjednik Mike Pence: "Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovdje dogodilo i tugujemo zbog gubitka života, kao i ozljeda koje su pretrpjeli oni koji su branili Kapitol. Mirni prosvjed je pravo svakog Amerikanca, ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerirati. Oni koji su uključeni u njega bit će strogo sankcionirani u skladu sa zakonom."

7:05 Policija Washingtona objavila je da su četiri osobe preminule tijekom sinoćnjeg upada Trumpovih pristaša u Kongres. Zasad su uhićene 52 osobe, njih 47 zbog kršenja odredbe o policijskom satu.  

7:00 Američki Senat je u srijedu navečer nastavio sjednicu na kojoj treba potvrditi pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Kapitol.

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio žaljenje zbog ovog "crnog dana i osudio nasilje".

"I nakon nasilja i vandalizma kakvi nisu viđeni na ovom Kapitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav", istaknuo je Pence.

6:55 Twitter je povukao objave Donalda Trumpa, blokirao njegov račun na 12 sati i zaprijetio mu trajnim uklanjanjem, što su dosad neviđene mjere donesene nakon nasilja njegovih pristaša koji su u srijedu htjeli spriječiti potvrdu rezultata američkih predsjedničkih izbora. Na videosnimci koju su ranije povukli Facebook i YouTube predsjednik na odlasku poziva svoje pristaše koji napadaju Kapitol da se "vrate kući", ali i ponavlja tvrdnju da su izbori "ukradeni". Prije upada u parlament izbili su sukobi prosvjednika i policije nedugo pošto se Trump obratio tisućama pristaša na prosvjedu ispred Kongresa i usijao atmosferu opetujući nepotkrijepljene tvrdnje o izbornoj prevari. "Nećemo im dopustiti da ušutkaju vaše glasove", rekao je Trump tada pristašama ispred Kongresa.

6:50 Pregled jučerašnjih događaja u zgradi Kongresa pogledajte ovdje

Pročitajte više