Četvero novinara HRT-a kažnjeno opomenom pred otkaz! A što je sa Sutlićem?

NOVINARI HRT-a Lela Knežević, Maja Sever, Sanja Mikleušević Pavić i Robert Zuber dobili su opomenu pred otkaz zato što su za Index otkrili da je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić nazvao njihovu kolegicu Ivanu Dragičević Veličković "četničkom kurvetinom" samo zato što je udana za osobu srpske nacionalnosti.

Podsjećamo, Sutlić je novinarima želio smjestiti izvanredni otkaz, koji je već bio kuvertiran i poslan ogranku Sindikata novinara pri HRT-u na suglasnost. No, od te je namjere morao odustati zbog žestoke reakcije javnosti prilikom čega je na stranu "pobunjenika" stala čak i jedna od njegovih najbližih suradnica Hloverka Novak Srzić.

Četvero novinara od otkaza je spasila i reakcija sindikata, iz kojih se moglo čuti kako se na Prisavlju sprema i štrajk ukoliko Sutlić uspije uručiti Zuberu, Sever, Mikleušević Pavić i Knežević izvanredne otkaze. Održana je i tiskovna konferencija s koje je poručeno da je glavni ravnatelj započeo hajku na novinare zbog osobne osvete, a novinari su upozorili i na apsurdnost cijele priče u kojoj je njima zabranjeno javno govoriti dok protiv njih traje postupak, a Hloverku Novak Srzić su svojevremeno zaposlili nakon što su je tužili.

Novinari će se žaliti na kaznu

Sutlić se u službenom priopćenju pokušao opravdati tvrdnjom da je on protiv otkaza, ali da interni pravni postupak on ne vodi niti ga je tražio. No, vrlo je zanimljivo da je to priopćenje poslano dan nakon što je Sindikat dobio obavijest da je postupak okončan i da će novinari biti sankcionirani otkazom. Postupak u tom trenutku nikako nije mogao biti okončan jer s četvero novinara koji su prokazali Sutlićev šovinizam u tom trenutku nitko još nije niti razgovarao.

Upravo zbog neregularnosti čitavog postupka novinari će se, prema neslužbenim saznanjima, preko svojih odvjetnika Čede Prodanovića i Krešimira Škarice žaliti i na odluku o opomeni pred otkaz koju im je izrekao zamjenik ravnatelja Davor Mezulić. Naime, novinarima je kazna izrečena iako im nikad nije pokazana prijava zbog koje ih se procesuira niti im je objašnjeno kakav su točno prijestup počinili.

A što ćemo sa Sutlićem?

Novinari su, dakle, dobili svoju kaznu zato što su se drznuli otkriti Sutlićev šovinistički ispad, ali sudbina glavnog ravnatelja HRT-a i dalje je neizvjesna. Predsjednik Mesić mu je, podsjećamo, još odavno zaprijetio kako neće proći nekažnjeno ako se pokaže da je Ivanu Dragičević Veličković doista nazvao "četničkom kurvetinom", a u priču se prema medijskim navodima uključila i Jadranka Kosor.

U javnost su tako procurile informacije da je Kosor pozvala na sastanak glavnog ravnatelja i poručila mu kako će "odletjeti" s Prisavlja ukoliko po hitnom postupku ne sredi stvari na javnoj televiziji. No, glasnogovornik HRT-a Janos Roemer u odgovoru na Indexov upit otklonio je takve navode.

"Predsjednik Vlade ne postavlja niti razrješava glavnog ravnatelja HRT-a"

"Iako nemamo običaj iznositi detalje o poslovnim sastancima Glavnog ravnatelja, kako bismo prekinuli kuloarska naklapanja ovaj put ću otkriti: u posljednje vrijeme uopće nije bilo susreta Predsjednice Vlade Republike Hrvatske i Glavnog ravnatelja HRT-a", tvrdi Roemer.

HRT-ov glasnogovornik dodaje kako tvrdnja da će premijerka Kosor smijeniti Sutlića nikako ne može biti istinita, jer to ne dopuštaju niti zakonski propisi Republike Hrvatske. "Glavnog ravnatelja uopće ne postavlja niti razrješava Predsjednik Vlade", poručuje Roemer.

Pročitajte više