Četverostrukom ubojici iz Tugonice određeno psihijatrijsko liječenje

Branku Crničkom (47), koji je krajem srpnja prošle godine ubio četvero susjeda u mjestu Tugonica kraj Marije Bistrice, Županijski sud u Zlataru odredio je danas prisilno šestomjesečno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi, s mogućnošću produljenja tog liječenja.

Na početku suđenja, na kojem se pojavio u bolesničkoj pidžami, Crnički je na upit predsjednika sudskog vijeća je li počinio djela koja mu se stavljaju na teret odgovorio: ´Izgleda da jesam´.

Crnički je 28. srpnja prošle godine u mjestu Tugonica kraj Marije Bistrice iz automatske puške ubio susjede Franju Domišljanovića (68), njegovu suprugu Dragicu (66), njihovu snahu Šteficu (47) i unuka Marina (20), a teško ranio desetogodišnjeg unuka.

Nakon ubojstava Crnički se predao policiji.

Crnički je u sudnici rekao da stoji kod iskaza koji je dao nakon uhićenja. Tada je rekao da je ´eksplodirao´ jer su susjedi tri dana prije ubojstava ´iz njega istjerivali đavla´ i pokušavali ga otrovati bojnim otrovima.

Psihijatrijska vještakinja Ivana Peko-Čović ocijenila je da je Crnički sposoban za suđenje.

Podsjetila je da se optuženi u dva navrata , 1998. i 1999., liječio na psihijatrijskom odjelu zagrebačke bolnice Rebro. Kazala je da je s vremenom njegova bolest napredovala, te da su kobnog dana psihičke smetnje dosegle vrhunac.

Na upit branitelja Dragutina Gajskog, koji Crničkog zastupa po službenoj dužnosti, je li se bez redovite kontrole i medicinske terapije mogao očekivati tragičan rasplet događaja, ustvrdila je da se ´tako nešto moglo očekivati ukoliko bolest nije bila redovno liječena i pod kontrolom psihijatra´.

Pročitajte više