Četvorica optužena za sudjelovanje u ubojstvu preko 800 ljudi u Srebrenici

DRŽAVNO tužiteljstvo BiH u utorak je podignulo optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) zbog genocida u Srebrenici.

Franc Kos zvani "Slovenac" i "Žuti", Stanko Kojić zvani "Geza", Vlastimir Golijan i Zoran Goronja zvani "Zoka" su optuženi za sudjelovanje u ubojstvima više od 800 muškaraca i dječaka tijekom srpnja 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici u općini Zvornik, izvještava Dnevni avaz.

Optuženi se terete da su, Franc Kos kao zapovjednik, a preostala trojica kao pripadnici 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, počinili kazneno djelo genocida. U optužnici piše da su "izravno i osobno sudjelovali u strijeljanju Bošnjaka zarobljenih nakon pada zaštićene zone Srebrenica u srpnju 1995. godine".

Nakon pokolja tražili preživjele pa ih ubijali mecima

Tužiteljstvo tvrdi da su, zajedno s drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda VRS-a strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima, te da su Kos i Kojić nakon masovnog ubojstva muškaraca i dječaka tragali za preživjelima koje su potom "ubijali hicima iz pištolja".

Kos je bio zapovjednik u Desetom diverzantskom odredu te se koristio i imenom Branimir Manojlović. Uhićen je u travnju ove godine u Hrvatskoj prema tjeralici Tužiteljstva BiH, kamo je i poslan nakon uhićenja zbog daljnjeg procesuiranja. Ostala trojica uhićena su u veljači ove godine.
 
Jedan ubojica iz Srebrenice je već osuđen. Marko Boškić, pripadnik istog Odreda, osuđen je na deset godina zatvora. Dražen Erdemović, još jedan pripadnik Odreda, je na Haškom sudu priznao da je sudjelovao u tom zločinu te je osuđen na pet godina zatvora.

Pred Sudom BiH za ubojstva Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo u tijeku je suđenje Momiru Pelemišu i Slavku Periću, bivšim pripadnicima Prvog bataljuna Zvorničke brigade VRS-a.

Pročitajte više