Četvrta rata ili božićna milostinja: Kosor umirovljenicima vratila HDZ-ov dug

PREMIJERKA Jadranka Kosor danas je uručila poštanske uplatnice umirovljenicima u Domu za odrasle, starije i nemoćne osobe Maksimir i time je počeo povrat četvrte rate duga.

U ovoj rati će Hrvatska umirovljenicima isplatiti više od 826 milijuna kuna za više od 140 tisuća umirovljenika. "To je velik novac osiguran u gospodarski iznimno teškoj godini", kazala je Jadranka Kosor i dodala da je do sada vraćeno oko 7,5 milijardi duga. Hrvatska će još tri godine vraćati dug. U naredne dvije godine bit će isplaćeno po 830 milijuna kuna, dok će 2013. godine umirovljenici dobiti zadnjih 112 milijuna kuna.

"Podijelit će četvrtu ratu odštete kao da se radi o milostinji Vlade"

Na vraćanje četvrte rate duga priopćenjem se osvrnula Hrvatska stranka umirovljenika. Kažu da će premijerka "u maniri svog prethodnika Ive Sanadera podijeliti umirovljenicima u Domu četvrtu ratu odštete kao da se radi o milostinji Vlade umirovljenicima uoči Božića, a ne pravu umirovljenika utemeljenom na Ustavu".

"HSU upozorava da je na istoj prevari umirovljenika, a i cijele javnosti, Ivo Sanader već jednom uspio dobiti parlamentarne izbore, jer se odšteta prikazala kao milostinja Vlade koja se dijeli prije Božića, a ne kao pravo umirovljenika koje se temelji na odluci Ustavnog suda", piše predsjednik HSU-a Silvano Hrelja te podsjeća da je njegova stranka najzaslužnija za odluku da se umirovljenicima namiri dug.

Dug nastao u vladavini HDZ-a od 1993. do 1998. godine

Uz vraćanje duga se ove godine vezao i sukob između umirovljeničkih stranaka. S Jadrankom Kosor u staračkom domu su bili predstavnici Stranke umirovljenika i Matice umirovljenika Hrvatske koji su se premijerki zahvalili na vraćanju četvrte rate. S druge strane, HSU kaže da je s premijerkom odštetu dijelio Lazar Gruić, otpadnik iz HSU koji je nakon izbacivanja ušao u onu stranku koja je umirovljenicima izbila saborske mandate i time oslabila njihov parlamentarni utjecaj.

Dug umirovljenicima nastao je između 1993. i 1998. godine kada je na vlasti bio HDZ, a bivši predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader je tvrdio kako je do njega došlo zbog potrebe obnove i obrane zemlje. No, dok su se umirovljenici odricali tih godina, neki ljudi su se dobro obogatili. Dugo vremena su vlasti tvrdile kako toga duga uopće nema, iako je Ustavni sud rekao drugačije.

Pročitajte više