Četvrtina ljudi u Njemačkoj radi od kuće. "Broj se ne smanjuje"

Foto: EPA

Unatoč raspravi o ponovnom pojačanom povratku radnika na radno mjesto, udio onih koji u potpunosti ili djelomice rade od kuće nije se u Njemačkoj smanjio u posljednje dvije godine, priopćio je danas ekonomski institut Ifo.

"Broj onih koji rade od kuće ostao je u posljednje dvije godine gotovo nepromijenjen. 'Homeoffice' se u Njemačkoj etablirao", rekao je Jean-Victor Alipour iz minhenskog ekonomskog institut Ifo, koji je proveo istraživanje.

Prema rezultatima ovog istraživanja, u veljači je oko četvrtine zaposlenih u potpunosti ili djelomice radilo od kuće.

Pritom je primjetno da je postotak onih koji rade od kuće manji u manjim i srednje velikim poduzećima. Najviše zaposlenih, njih 34,1 posto, radi od kuće u uslužnom sektoru, dok je najmanji postotak u industriji (16 posto) i građevinarstvu (5,4 posto).

Vrlo malo tvrtki razmišlja o ukidanju rada od kuće

Unatoč tomu što su neke velike kompanije poput Deutsche Bank, ali i mnoge javne službe, prošle godine pojačano počele smanjivati udio zaposlenih koji rade od kuće, mnoga od novih pravila još uvijek dozvoljavaju barem djelomični rad od kuće.

"Bez obzira na rasprave u nekim tvrtkama treba li rad od kuće i dalje biti moguć ili ne, takav rad je u Njemačkoj postao dobro uspostavljen", rekao je Alipour.

Prema nalazima instituta, vrlo malo tvrtki zapravo razmišlja o ukidanju rada od kuće. "Nitko ne poriče da je rad u prostorijama tvrtke bolji u smislu prijenosa znanja, grupne kreativnosti i druženja. No, dobrim iskorištavanjem vremena boravka zaposlenika u prostorijama tvrtke, unatoč povremenom radu od kuće, to se može postići", dodao je.

Rad od kuće u Njemačkoj je pojačano uveden tijekom pandemije koronavirusa, ali se nakon prekida mjera protiv pandemije udio ovog oblika rada smanjio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.