Charlie Hebdo objavio karikature Muhameda koje su bile izgovor za teroristički napad

Foto: Index/Charlie Hebdo/EPA

FRANCUSKI satirički časopis Charlie Hebdo danas je opet objavio karikature islamskog proroka Muhameda, koje su islamističkim napadačima poslužile kao opravdanje za smrtonosni napad 2015. godine.

Ponovna objava karikatura dogodila se dan uoči početka suđenja 14 osoba koje su pomagale dvojici islamističkih napadača da izvrše napad na redakciju Charlie Hebdoa 7. siječnja 2015. godine.

U napadu na redakciju ubijeno 14 ljudi

U napadu je, podsjetimo, ubijeno 14 ljudi, među kojima su bili i čuveni karikaturisti, a u islamističkim napadima koji su uslijedili u narednim danima u Parizu je ubijeno još petero ljudi.

Na naslovnici danas objavljenog broja Charlie Hebdoa stoji izvornih 12 karikatura islamskog proroka Muhameda, koje su prvotno objavljene u danskom listu Jyllands Posten. Jedna od karikatura prikazuje Muhameda koji na glavi nosi bombu umjesto turbana. 

Zašto su baš sada opet objavili karikature?

U naslovu današnjeg izdanja Charlie Hebdoa stoji "Tout ça pour ça" što znači "Sve to zbog ovoga".

U uredničkom uvodniku Charlie Hebdo navodi kako su ih čitatelji nakon smrtonosnog napada 2015. često molili da nastave objavljivati karikature Muhameda 

"Trebao nam je dobar razlog, koji pridonosi raspravi" 

"Uvijek smo odbijali napraviti to, ne zato što je zabranjeno - zakon nam dozvoljava da to činimo - nego zato što nam je trebao dobar razlog za to, razlog koji ima svoj smisao i koji pridonosi raspravi", stoji u uvodniku.

"Objava ovih karikatura u tjednu suđenja za teroristički napad iz siječnja 2015. nam se činila esencijalna", pišu u Charlie Hebdou.

Što se očekuje na suđenju?

Na optuženičkoj klupi našlo se 14 osoba koje su nabavljale oružje i pružale logističku potporu napadačima na redakciju Charlie Hebdoa te kasnije napade na židovsku trgovinu i policajca u Parizu.

Trojici optuženih sudi se u odsutnosti zbog nedostupnosti. Vjeruje se da su pobjegli u sjevernu Siriju ili Irak.

Francuski mediji javljaju kako se očekuje da će svjedočiti ljudi koji su preživjeli krvavi napad.

Suđenje je trebalo početi u ožujku, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođeno. Očekuje se da će trajati do studenog.

Što se dogodilo 2015. godine?

Dvanaestero ljudi, uključujući neke od najpoznatijih francuskih karikaturista, ubijeni su 7. siječnja 2015. kada su braća Said i Cherif Kouachi napala urede Charlie Hebdoa, čiji je stil bez tabua, uključujući jako kontroverzne karikature proroka Muhameda, podijelio zemlju.

Dan poslije je Amedy Coulibaly, bliski poznanik Cherifa Kouachija s kojim se upoznao u zatvoru, ubio policajku Clarissu Jean-Philippe (27) prilikom rutinske prometne kontrole u Montrougeu, na prilazu Parizu.

Coulibaly je potom 9. siječnja ubio četvoricu muškaraca, redom Židove, u talačkoj krizi u supermarketu Hyper Cacher na istoku Pariza. Snimio je i video u kojem je istaknuo da su napadi bili koordinirani i preuzeo je odgovornost za njih u ime Islamske države.

Coulibaly je ubijen u policijskom napadu na supermarket. Braća Kouachi poginula su u tiskari u Dammartin-en-Goeleu sjeveroistočno od Pariza gdje su se sakrili.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

Pročitajte više