Charlie Hebdo se karikaturom narugao smrti iranskog predsjednika

Foto: X

Francuski satirički časopis Charlie Hebdo se na naslovnici svog jučerašnjeg izdanja narugao smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija. "Bog postoji. Rješava nas mula", glasi natpis na karikaturi. Vidi se i kažiprst koji pritišće helikopter iz kojeg viri tijelo jedne osobe. 

Podsjetimo, Raisi je poginuo u nedjelju u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbajdžanom. Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana pronađena je sljedećeg dana nakon potrage po nevremenu.

Nisu svi Iranci tužni zbog Raisijeve smrti

Dio Iranaca je slavio smrt predsjednika koji je bio poznat po svojim tvrdim stajalištima. Godinu dana nakon dolaska na vlast naredio je strožu provedbu iranskog zakona o hidžabu i čednosti koji ograničava odijevanje i ponašanje žena. U roku od nekoliko tjedana mlada kurdska Iranka Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je uhitila policija za ćudoređe zbog navodnog kršenja tog zakona.

Kao mladi tužitelj u Teheranu, Raisi je sjedio u vijeću koje je nadziralo pogubljenja stotina političkih zatvorenika u glavnom gradu 1988., dok se osmogodišnji rat Irana s Irakom približavao kraju, kažu skupine za ljudska prava.

Diljem Irana uspostavljene su inkvizicije poznate kao "komiteti smrti" koje su sačinjavali vjerski suci, tužitelji i obavještajni službenici ministarstava kako bi odlučivali o sudbini tisuća zatvorenika u proizvoljnim suđenjima koja su trajala samo nekoliko minuta, navodi se u izvješću Amnesty Internationala.
 

Pročitajte više