Chirac: 25. kolovoza 1944. je "dan koji je iskovao našu povijest"

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac u srijedu je pozvao svoje sunarodnjake da se prisjete "žrtve svih onih koji su dali svoje živote za oslobođenje Pariza" 25. kolovoza 1944., "dana koji je iskovao" povijest Francuske.

"Francuski narode, sjetimo se toga dana koji je iskovao našu povijest. Nikad ne zaboravimo žrtvu žena i muškaraca koji su dali svoje živote za oslobođenje Pariza", izjavio je Chirac u govoru na svečanosti obilježavanja 60. obljetnice oslobođenja glavnog grada Francuske,

Svečanosti su počele u srijedu ujutro polaganjem vijenca na grob maršala Philippea Leclerca, čiji su vojnici bili prvi saveznički vojnici koji su 24. kolovoza 1944. ušli u Pariz.

Obilježavanje 60. obljetnice oslobođenja Pariza počelo je u nedjelju odavanjem počasti 35-orici pripadnika Pokreta otpora koji su strijeljani u Bulonjskoj šumi, a njime se okončava gotovo tromjesečno razdoblje svečanosti i odavanja počasti nekadašnjim borcima i savezničkim snagama, osobito američkim i britanskim, koje su počele obilježavanjem obljetnice iskrcavanja u Normandiji 6. lipnja.

Odana je i počast stotinama španjolskih republikanaca koji su bili u prvim redovima

tijekom završnih bitaka za oslobođenje grada.

"Nastojimo nikoga ne zaboraviti", izjavio je pariški gradonačelnik Bertrand Delanoe u utorak navečer, otkrivajući spomen ploču španjolskim veteranima.

Time se donekle pokušava ublažiti težina znamenitog govora generala Charlesa de Gaullea koji je prije 60 godina u pariškoj Gradskoj vijećnici rekao kako je Pariz oslobodio sam sebe uz pomoć francuske vojske i građana, ne spomenuvši pritom ni važnu ulogu Pokreta otpora svojih suparnika komunista ni savezničke snage koje su otvorile put prema gradu svojom invazijom na Francusku 6. lipnja, na Dan-D.

Pročitajte više