Chirac i Aznar priznaju da oko Iraka "postoje razlike u stajalištu"

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac priznao je u srijedu, nakon susreta sa španjolskim premijerom Joseom Marijom Aznarom, da između Francuske i Španjolske postoje ´razlike u stajalištima´ u pogledu iračkog pitanja, no dodao je da se dvije zemlje s tim nose ´u najboljem prijateljstvu i uz najveću suradnju´.

Chirac, koji je na čelu skupine zemalja koje se protive napadu na Irak, ponovno je istaknuo kako je ´rat najlošije rješenje problema´.

´Mi smatramo da nema nikakvog razloga koji bi opravdao odustajanje od rezolucije 1441 i protivimo se bilo kakvoj novoj rezoluciji´, rekao je Chirac na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s Aznarom.

Jedan od najodanijih saveznika američkog predsjednika Busha, Aznar kazao je kako se Španjolska ´uvijek zalaže za rezolucije Vijeća sigurnosti´. Španjolci su u ponedjeljak, zajedno s Britancima i Amerikancima,iznijeli prijedlog rezolucije koju Madrid smatra početkom ultimatuma režimu Sadama Huseina.

On je također izjavio da se Španjolska i dalje zalaže za konsenzus u UN-u u pogledu nove rezolucije o razoružanju Iraka.

´Učinili smo najveće napore da bismo postigli konsenzus i tako ćemo i nastaviti, poštujući središnju ulogu Vijeća sigurnosti, koja se temelji na potrebi da se postigne najveće moguće jedinstvo kako bi se riješila kriza´, rekao je Aznar nakon sastanka s francuskim predsjednikom.

Samo nekoliko sati prije sastanka s Chiracom u Parizu Aznar je za radio COPE izjavio kako drži da bi ´davanje više vremena jednom tiraninu jednostavno značilo ojačati ga´, te da je ´ovdje riječ o tiraninu Sadamu Huseinu koji će na razoružanje pristati jedino pod ogromnim pritiskom´. ´Što mu više vremena dajete, on će manje surađivati s UN-om´, zaključio je Aznar.

Pročitajte više