CHIRAC I AZNAR PRIZNALI NESLAGANJA

Francuski predsjednik Jacques Chirac i španjolski premijer Jose Maria Aznar u četvrtak su na 16. francuskošpanjolskom summitu u Carcassonneu ustvrdili da postoje neslaganja u vezi s budućim ustavom EUa i o Iraku, ali su potvrdili da ona ne kvare prijateljstvo njihovih zemalja.

Summit u Carcassonneu je posljednji francusko-španjolski summit na kojem sudjeluje premijer Aznar, koji je odlučio da se neće kandidirati na sljedećim parlamentarnim izborima u Španjolskoj u ožujku.

Francuski predsjednik Chirac je na konferenciji za novinare nakon summita rekao da Francuska održava "posebne odnose" s dvije europske zemlje, Njemačkom zbog povijesnih razloga i zajedničke vizije budućnosti Europe, i Španjolskom s kojom se slaže u 90 posto pitanja".

U pogledu 10 posto preostalih Chirac je spomenuo pregovore koji su u tijeku o nacrtu europskog ustava o čemu raspravlja Međuvladina konferencija.

Chirac želi da se poštuju rokovi za prihvaćanje usava, prije kraja godine, i da se ne dovede u pitanje institucionalna ravnoteža uspostavljena u nacrtu ustava što ga je izradila Konvencija na čelu s Valerey Giscardom d'Estaingom.

Aznar je potvrdio svoju privrženost sporazumu iz Nice, koji Španjolskoj daje većinu težinu nego što je objektivno može imati po demografskim kriterijima. "Toliko volim Fracusku i da sam se zaljubio u Nicu", šalio se on pred francuskim predsjednikom Chiracom.

Pročitajte više