Christian Schwartz Schilling preuzeo dužnost od Ashdowna

NOVOIMENOVANI predstavnik međunarodne zajednice u BiH, njemački diplomat Christian Schwartz Schilling službeno je u utorak, na svečanosti u Sarajevu, preuzeo tu dužnost od britanskoga diplomata Paddyja Ashdowna.

U kratkom obraćanju Schartz Schilling, koji je ranije povremeno kritizirao Ashdownove postupke u BiH, danas je pohvalno govorio o njemu ocijenivši da je Ashdown dobro obavio zadaću koju mu je povjerila međunarodna zajednica.

Po njegovim riječima, Ashdown je zaslužan što je Bosna i Hercegovina nedavno počela pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Schwartz-Schilling je najavio da će nastaviti putem koji je Ashdown započeo, a to znači, kako je rekao, voditi BiH prema Europi i u Europu.

Ashdown je pohvalio nasljednika Schwartz Schillinga, rekavši kako on poznaje BiH te da se zauzimao za njezin opstanak. "Ne vidim nikoga boljega od Schillinga, tko bi preuzeo dužnost visokoga predstavnika u BiH", rekao je Ashdown.

Dodao je kako vjeruje da će se pod njegovim vodstvom nastaviti koordinacija između Ureda visokoga međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) i međunarodne zajednice.

Schilling i Ashdown nisu željeli davati posebne izjave mnoštvu novinara na svečanosti primopredaje. Službeno je najavljeno da će se novi visoki predstavnik u BiH Schilling navečer u 20 sati građanima Bosne i Hercegovine obratiti u posebnoj televizijskoj emisiji.

Schilling je peti visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Prije njega i Ashdowna te dužnosti su obavljali Austrijanac Wolfgang Petritsch, Španjolac Carlos Westendorph i Šveđanin Carl Bildt.

Schilling je član Kršćanske demokratske unije (CDU) Njemačke i prvi je visoki predstavnik u BiH koji dolazi iz narodnjačko-konzervativnog političkog miljea. Njegovi prethodnici na toj dužnosti bili su iz socijaldemokratskih odnosno liberalno političkih krugova.

Mediji u BiH posebice ističu kako je Schilling tijekom rata podnio ostavku na dužnost ministra pošta u njemačkoj vladi, zbog neslaganja s tadašnjom pasivnom politikom prema BiH, u vrijeme kada se u BiH masovno ginulo i stradavalo.

Pročitajte više