Christian Wulf kandidat za novog njemačkog predsjednika

VLADAJUĆA koalicija u njemačkom parlamentu objavila je da je sadašnjeg premijera Donje Saske Christiana Wulffa izabrala za svojeg kandidata za novog predsjednika države.

Kako prenosi njemački Deutsche Welle, 50-godišnji Wulff je zajednički kandidat CDU-a, CSU-a i FDP-a, a ukoliko bude izabran bit će to najmlađi predsjednik u povijesti Njemačke. Prijašnji predsjednik, 65-godišnji Horst Koeller, početkom ovoga tjedna dao je ostavku zbog burnih reakcija javnosti na njegovu izjavu kako sudjelovanje njemačkih vojnika u mirovnim misijama u svijetu pridonosi i gospodarskim interesima zemlje.

Wulff je "jedan od kancelarkinih ljudi"

Iako se kao vrlo izgledno ime za budućeg predsjednika države sve do srijede često spominjala aktualna ministrica rada u njemačkoj vladi Ursula von der Leyen, te se spominjalo kako iza nje stoji i sama kancelarka Angela Merkel, Wulff je na kraju ipak odnio većinu glasova članova koalicije i postao službeni kandidat za novog prvog čovjeka Njemačke.

Kancelarka Merkel Wulffa je predstavila kao čovjeka "koji je uvijek radoznao, uvijek spreman iskušati nešto novo, koji je kreativan i otvoreno pristupa ljudima", a posebno je istaknula ocjenu da je sadašnji premijer Donje Saske osoba koja ima jasan sustav vrijednosti i koja može biti orijentir. Wulff je po struci pravnik i u stranačkim se krugovima smatra "jednim od kancelarkinih ljudi", a opisuju ga kao mirnog i razumnog čovjeka. On je pak u prvoj reakciji nakon odabira rekao da se veseli novom zadatku.


Oporba predstavila svojeg kandidata: 70-godišnjeg borca za ljudska prava

No s odabirom vladajućih nisu se složili oporbenjaci pa su tako socijaldemokrati i Zeleni prigovorili da se radi o "tipičnom izvlačenju iz stranačkog kovčega" te da Wulff nije nadstranački kandidat. Zato su kao svojeg kandidata predstavili 70-godišnjeg Joachima Gaucka, poznatog borca za ljudska prava iz bivšeg DDR-a i nekadašnjeg šefa ustanove koja se bavi dosjeima nekadašnje tajne policje DDR-a "Stasi", no malo tko u javnosti vjeruje dfaom ima bilo kakvu šansu potući mladog i perspektivnog Wulffa.

Njemački se predsjednik ne bira na direktnim i neposrednim izborima, već o potencijalnom kandidatu, kojeg najčešće ističe vladajuća stranka ili pak koalicija, glasa Savezni skup, odnosno Bundesversammlung, koji u jednakom broju čine zastupnici u Bundestagu i izaslanici parlamenata njemačkih saveznih pokrajina.

Pročitajte više