CIA teroristima uništavala moždane stanice

POSEBNE metode saslušanja koje je američka obavještajna agencija CIA koristila s osumnjičenima za terorizam utemeljeni su na znanstveno neutvrđenim postavkama i u stvarnosti imaju potpuno suprotan učinak od očekivanoga. Profesor Instituta za neurološke znanosti na irskom sveučilištu Trinity Shane O'Mara je u svome istraživanju proučavao moguće posljedice koje imaju korištene metode na moždane funkcije ispitanika.

Prema rezultatima istraživanja, izlaganje kroničnom stresu i traumama lako oštećuje dio mozga koji pohranjuje memoriju. Posebne CIA-ine metode zabranjivanja spavanja više dana, strašenje osumnjičenika, držanje u bolnim položajima i izlaganje vodi s izazivanjem osjećaja utapanja su u osumnjičenih vidno umanjile sposobnost pamćenja.

CIA: Uspješna metoda koja je spriječila brojne napade

Metode na koje se osvrnuo profesor O'Mara su korištene do travnja ove godine, odnosno do završetka predsjedničkog mandata Georgea W. Busha.

U obrani protiv izrečenih tvrdnji profesora O'Mare, CIA je naglasila da profesor nikada nije susreo nekoga od osumnjičenih nad kojima su provođene spomenute metode. Također, CIA tvrdi da je to uspješna metoda kojom su dobivene mnoge važne informacije, a bivši potpredsjednik SAD-a Dick Cheney je dodao da su korištenim metodama "spriječeni brojni teroristički napadi na SAD". 
 
Znanost: Metoda kojom se uništavaju moždane stanice

Ipak, znanost trudi suprotno CIA-nim navodima. Profesor O'Mara kaže da je tijekom izrade spomenutog istraživanja koristio brojne znanstvene izvore o utjecaju stresa na sjećanje i funkciju moždanih stanica. Tim spoznajama je zaključio da kroničan stres oštećuje onaj dio mozga koji integrira pamćenje. Posljedica toga je slabljenje kognitivnih sposobnosti ispitanika koji će na taj način sve teže razlučivati istinu od laži, prenosi Fox dijelove studije objavljene u znanstvenoj reviji Trendovi u kognitivnoj znanosti.

Informacije koje je CIA prikupila takav način nisu pouzdane, zaključio je O'Mara.

Pročitajte više