CIA upozorava američku vojsku na napade terorista u Iraku

AMERIČKA obavještajna služba CIA upozorila je da teroristi u Iraku planiraju napade na američke snage i njihove saveznike u zemlji prije i nakon invazije, piše The New York Times.

List piše, pozivajući se na protuterističke dužnosnike, da postoji rizik napada na američke snage u Iraku nakon napada kao i sada dok se snage okupljaju u regiji.

Terorističke skupine, za koje je predsjednik Bush kazao da im Sadam Husein pruža utočište, mogle bi biti angažirane u ratu čak i ako Irak bude poražen, a Sadamova vlada zbačena.

Američka administracija ustvrdila je da u Iraku djeluju terorističke skupine povezane s al Qaedom i da ih Bagdad bilo trpi ili su u dijelovima zemlje koji nisu pod njegovim nadzorom.

Procjene o napadima temelje se na obavještajnim podacima dobivenim prisluškivanjem četiri do osam srednjepozicioniranih pripadnika al Qaedinih operativaca zapaženih u Iraku kao i na analizama prijašnje taktike ove terorističke organizacije, piše The New York Times.

CIA drži da bi se teroristi mogli pomiješati s iračkim civilima kako bi došli dovoljno blizu da budu u stanju izvesti napade protiv američkih i savezničkih snaga tijekom napada ili nakon rata dok nastoje stabilizirati stanje u Iraku.

Teroristi bi mogli napasti konvencionalnim eksplozivom ili upotrijebiti otrove. Napad se planira kao neovisna teroristička operacija, koju će izvesti pojedinci ili manje skupine, pretpostavlja CIA.

CIA tvrdi da u Bagdadu postoji ćelija al Qaede od dvadesetak ljudi, a četiri pripadnika pozicionira na treću ili četvrtu razinu čelnika. Smatra se da manje ćelije operiraju u Mosulu i Erbilu na sjeveru Iraka. Te je ćelije organizirao Abu Musab al-Zarkawi, stručnjak za otrove koji također novači teroriste a kojega administracija smatra vezom između al Qaede i Bagdada. CIA vjeruje da bi nakon uhićenja Halida Šeika Mohameda on mogao preuzeti značajniju ulogu u terorističkoj organizaciji.

Kritičari su ustvrdili da su sasvim upitne tvrdnje američke administracije da irački režim tolerira ili čak podupire al Qaedu.

Pročitajte više