Ciampi o Danu sjećanja na fojbe

Predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi rekao je kako je potrebno komemorirati fojbe, ali su sada moguća sjećanja na te povijesne događaje bez mržnje, te je poželio da Talijani, Slovenci i Hrvati grade zajedničku budućnost u ujedinjenoj Europi, priopćeno je večeras iz Quirinala, sjedišta predsjednika republike, u povodu sutrašnjeg Nacionalnog dana sjećanja.

Dan sjećanja, 10. veljače, na Talijane koje su na koncu Drugog svjetskog rata u fojbe, kraške jame, bacili Titovi partizani, usvojen je prošle godine gotovo jednoglasno u talijanskom Parlamentu. U četvrtak se taj dan prvi put obilježava, a u Parlamentu će se održati minuta šutnje u spomen palima u fojbama, te će se u školama i na sveučilištima govoriti o tim dramatičnim danima.

"Došlo je vrijeme da razumna sjećanja preuzmu mjesto pretjeranoj mržnji. Načelo dostojanstva osobe, štovanje temeljnih ljudskih prava i prava manjina temeljima su Europske unije", priopćio je Ciampi i dodao kako je sa zadovoljstvom primio odluku talijanskog Parlamenta o uspostavi Nacionalnog dana sjećanja.

Ciampi je kazao kako u ujedinjenoj Europi, a to ujedinjene je označeno i na fizički način ukidanjem granica, "Talijani, Slovenci i Hrvati mogu s povjerenjem gledati na zajedničku budućnost, koju mogu zajednički izgraditi". Učvršćivanjem prije svega "suživota u kojem je različitost čimbenik obostranog obogaćivanja, u kojem se korijeni i tradicije poštuju na jednako dostojan način. Želim da u tome duhu Dan 10. veljače nadahne osjećaje pomirenja i dijaloga, ostavi otisak u savjesti svih nas, Talijana, Europljana, građana svijeta koje će samo obnovljeno jedinstvo ideala i demokratskih namjera moći učiniti stvarno boljim", poručio je Ciampi.

(Hina) xst ydgk

Pročitajte više