Cijela ciparska vlada cijepila se AstraZenecom

Foto: EPA

CIJELA ciparska vlada se protiv covida-19 cijepila AstraZenecom u pokušaju da podigne povjerenje javnosti u to cjepivo britansko-švedske tvrtke.

Nakon što su agencije za lijekove Velike Britanije i Europske unije potvrdile da postoji veza između rijetkih slučajeva tromboze i primanja AstraZenece, neke države ograničile su korištenje tog cjepiva za određene dobne skupine ili su ga u potpunosti prestale koristiti.

Osam ministara, dva zamjenika ministara i još tri visoka dužnosnika cijepila su se u četvrtak tim cjepivom u prijestolnici Nikoziji, prenosi Reuters. 

"Želimo poslati snažnu poruku da je cijepljenje to što je važno, a ne samo cjepivo", rekao je predsjednik države Nicos Anastasiades koji je u siječnju primio cjepivo Pfizera i BioNTecha.

Cipar trenutnom brzinom može očekivati da će 70 posto populacije cijepiti do kraja lipnja

Još dva člana ciparske vlade cijepljena su ranije zbog svoje dobi. 

Poput nekih drugih članica Europske unije Cipar je privremeno zaustavio davanje cjepiva AstraZenece sredinom ožujka, no nastavio je nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila da su koristi tog cjepiva i dalje puno veće od njegovih rizika. 

No zabilježeno je i da Ciprani sada preferiraju druga dostupna cjepiva, poput onih Pfizera i Moderne. 

Cipar trenutnom brzinom može očekivati da će cijepiti 70 posto populacije do kraja lipnja, čime će država steći kolektivni imunitet, objavio je ministar zdravstva Constantinos Ioannou.

Pročitajte više