Cijena svinjskog mesa opet divlja. Hoćemo li za Božić kilu odojka plaćati 8 eura?

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

INFLACIJA cijena hrane u listopadu je pala s 10% na 8.5%. Vlada je pokušala spasiti stvar ograničavanjem cijena proizvoda pa je zamrznula cijenu svinjskog vrata i svinjskog mljevenog mesa, ali ostali svinjski proizvodi poskupljuju. Iako je inflacija nešto manja, cijene na tržištu nisu stabilne, barem što se tiče svinjskog mesa. 

Tako su se u trgovinama krajem prošle godine svinjska slabina i leđa s kostima mogli naći za nešto manje od 5 eura po kilogramu, dok je u kolovozu ove godine njihova cijena bila 5.70 eura, a u listopadu 10% manja. Unatoč cijenama, potražnja za svinjskim mesom se ne smanjuje. 

Cijene divljaju, a blagdani se bliže

Hrvati su po potrošnji svinjskog mesa pri samom europskom vrhu, a godišnje ga pojedu oko 40 kilograma po osobi. Potražnja je velika tijekom cijele godine, a posebice za vrijeme blagdana u prosincu, stoga se mnogi boje da bi moglo doći do još većeg rasta cijena. 

Nekoliko je krivaca za divljanje cijene svinjetine na tržištu. Afrička svinjska kuga ušla je u županije koje se najviše bave svinjogojstvom. Dosad je zbog ove bolesti eutanazirano oko 2.5% ukupnog broja domaćih svinja pa ih je jako malo završilo u prodaji.

Probleme stvara sve manja proizvodnja svinjskog mesa 

Velik problem stvara i sve manja domaća proizvodnja svinjskog mesa pa se povećava količina uvozne svinjetine. Hrvatska je trenutno na 50% samodostatnosti svinjskog mesa, a predviđa se da bi do kraja godine to moglo znatno pasti. 

"I bez ove bolesti Hrvatska je godišnje padala u proizvodnji svinja za 5 do 10%, a procjenjujemo da će se proizvodnja svinja ove godine smanjiti zbog afričke svinjske kuge za 20%. Najviše će se smanjiti proizvodnja u regijama koje su zahvaćene bolešću, ali će pad sigurno zabilježiti proizvođači koji imaju niske biosigurnosne uvjete.

Ove svinje bit će uklonjene iz proizvodnje do kraja godine, a nedostatak na tržištu primijetit će se iduće godine kada ove svinje ne budu u proizvodnji. Ako se obećanja Ministarstva o naknadi cijena ne realiziraju, a mjere budu dugo trajale, proizvođači iz treće kategorije smanjit će proizvodnju u idućoj godini, tako da bi krajem 2024. mogli doći do 30% samodostatnosti", rekao je za Index Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja. 

Cijena i dostupnost ovisit će o EU 

Ako se mali proizvođači iz treće kategorije do sljedeće godine ne oporave od afričke kuge, Kuterovac smatra da će to uvelike utjecati na cijene svinjskog mesa. 

"Godišnje se službeno u klaonicama kolje oko 700 tisuća svinja. Iz Ministarstva kažu da je 140 tisuća svinja iz treće kategorije, a kada ih maknemo s tržišta, naravno da će biti nedostataka, što se u kratkom vremenu može nadoknaditi jedino iz uvoza", dodao je.

Hrvatska najviše svinjskog mesa uvozi iz Danske, Njemačke i Nizozemske, a upravo se u tim zemljama smanjila proizvodnja svinjskog mesa. Zbog ponude i potražnje, cijena uvozne svinjetine skočila je 40% u odnosu na prošlu godinu. 

"EU je prošle godine smanjila proizvodnju cca 6%, ove godine predviđa se pad do 9%, Copa Cogeca predviđa pad za sljedeće dvije godine proizvodnje svinja u EU za 20% te će na kraju 2025. EU biti na cca 95% samodostatnosti u proizvodnji svinjskog mesa. 

Što se tiče cijena, one će biti pod utjecajem cijena Europske unije, a kako se bude smanjivala proizvodnja, cijene će rasti, pa se tako predviđa rast cijena i do 50% na kraju 2025. godine", rekao je Kuterovac. 

Prošle godine uvezeno je više od 100 tisuća tona svinjskog mesa u vrijednosti 250 milijuna eura, što je u odnosu na 2021. godinu 18% više. Kuterovac smatra da bi uskoro količinu i cijenu svinjskog mesa mogle određivati europske zemlje, ali i Južna Amerika, iz koje se uvozi smrznuto meso.

Odojak duplo skuplji nego prošle godine 

Za nadolazeće blagdane cijena i dostupnost odojka mogle bi stvarati probleme kupcima. Odojka je sve manje, a njegova se cijena u odnosu na prošle godine udvostručila. 

"Proizvodnja prasadi se kod nas smanjuje i jako je teško predvidjeti što će biti s tom cijenom. Bit će odojaka iz uvoza, a nisam siguran koja će cijena biti. Prošle godine ste ga plaćali 3 eura, nadam se da ove godine neće biti 8 eura, ali oko 6 će sigurno biti. I to je više nego što bi trebalo biti", smatra Kuterovac. 

Nestabilna je i cijena uvozne robe

Na blagdanskom stolu u mnogim domovima ove će se godine naći odojak iz uvoza. Trenutno je njegova cijena 4 eura po kilogramu, a kao i kod ostalog svinjskog mesa, cijena je tijekom godine bila prilično nestabilna. Predsjednik Udruge uzgajivača svinja Damir Jagić kaže nam da ga to ne iznenađuje, kao ni poskupljenje odojka uoči blagdana.

"Prošle godine u ovo vrijeme odojak je koštao 3 eura i onda je cijena počela divljati. Jedno vrijeme cijena je bila čak 6 eura, pa je oko Uskrsa ove godine pala, ali sad ponovno ide gore jer se uskoro bliži Božić. Odojak će biti skuplji sigurno za 15%", rekao je Jagić, koji smatra da cijena od 8 eura nije opravdana. 

Hrvatska je 90-ih godina proizvodila oko 4 milijuna svinja, a danas se taj broj vrti oko milijun. Jagić kaže da je u zadnjih deset godina svinjogojstvo u velikim problemima. Razloge pronalazi u ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Smatra da domaćoj proizvodnji najviše šteti uvozna hrana, koja dolazi po preniskim cijenama. 

"Uvozna hrana dolazi po dampinškim cijenama, to je svima kristalno jasno. Proizvodi su debelo subvencionirani jer se Europa rješava svojih viškova, a ako nisu subvencionirani, onda ne zadovoljavaju kvalitetu standarda koju bi morali zadovoljavati. To svi znaju, ali se prešutno preko toga prelazi, a mi sve češće obolijevamo zbog nekvalitetne hrane", rekao je.

Profesor: Ne postoji opravdani razlog za poskupljenje

O cijeni mlade svinjetine razgovarali smo i s profesorom zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivom Grgićem, koji je za Index rekao kako je uobičajeno da se ona povećava u predblagdansko vrijeme. 

"Tradicija naših prostora je da za Uskrs imamo puricu, a za Božić janjetinu ili odojak, tako da će ljudi u svojoj košarici vjerojatno biti voljni platiti i više nego što je u ovom trenutku. Smatram da je s jedne strane opravdana cijena jer na nju utječe potražnja. 

I to će normalno izazvati kod trgovaca opravdanu priliku da podignu cijenu odojka. A s druge strane, smatram da ne postoji opravdani razlog za poskupljenje ovog mesa jer je već sada skuplje nego u susjednim zemljama", govori nam profesor Grgić. 

Ako dođe do tako visoke cijene od 8 eura za kilu odojka, profesor smatra da će potrošači sigurno reagirati i zamijeniti odojak puricom ili piletinom. 

"Na cijene odojka više bi mogla utjecati cijena uvozne robe nego što bi tržište moglo poremetiti neki domaći problemi poput nestašice svinjskog mesa. Europa je u suficitu sa svinjskim mesom i sigurno će i to utjecati. Ipak mislim da su prognoze porasta cijene svinjskog mesa više vezane uz inflaciju u pojedinim državama", zaključio je profesor Grgić. 

Pročitajte više