Cijene dionica na europskim burzama rastu treći dan zaredom

Foto: EPA

 NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer se ulagači nadaju trgovinskom sporazumu između Europske unije i Britanije.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 6.513 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 5.539 bodova.

Kako se na mnogim europskim burzama, među ostalim u Njemačkoj i Italiji, danas ne radi zbog božićnih blagdana, obujam trgovanja je mršav.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje

No, na ostalim tržištima, na kojima se zbog blagdana radi skraćeno, vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju da će Europska unija i Britanija postići dogovor o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Tu nadu potaknuli su dužnosnici obje strane koji su jučer poručili da je dogovor blizu. Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv covida-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

I na azijskim burzama rastu cijene dionica

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 bio u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,5 posto, na 26.668 bodova.

Pročitajte više