Cijene nafte blizu 92 dolara

Foto: Shutterstock

Cijene nafte poskočile su danas na međunarodnim tržištima nadomak 92 dolara zbog bojazni da bi najavljeni iranski odgovor na napad u Siriji mogao proširiti sukob na cijeli Bliski istok i ugroziti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,19 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 91,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,42 dolara višoj cijeni, od 87,44 dolara.

Nervozu na tržištima izazvala je najava Teherana da će odgovoriti na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku početkom mjeseca u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika i diplomata.

SAD očekuje da će Iran napasti Izrael, ali napad neće biti dovoljno opsežan da u rat uvuče i Washington, prema riječima neimenovanog američkog dužnosnika. Teheran je po riječima neimenovanih iranskih dužnosnika signalizirao odgovor koji ne bi trebao izazvati eskalaciju.   

Fokus na Bliskom istoku

Ako situacija na Biskom istoku ne eskalira, cijene nafte trebale bi se stabilizirati, smatraju analitičari ING-a.

Bliski istok potisnuo je u drugi plan ubrzani rast potrošačkih cijena u SAD-u, koji je potaknuo nagađanja da bi središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do jeseni, što bi zakočilo gospodarski rast i potražnju za energentima.

Ulagači su u petak zanemarili i procjenu Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja, između ostalog, predstavlja vodeće potrošače, da bi potražnja za naftom u ovoj godini trebala porasti za 1,2 milijuna barela dnevno, nešto slabije no što su do sada očekivali, prema izvješću objavljenom u četvrtak.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) procijenila je pak u četvrtak da b trebala porasti za 2,2 milijuna barela dnevno.

"Tržište se za sada uglavnom priklanja OPEC-ovoj procjeni", rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 24 centa, na 90,62 dolara.

Pročitajte više