Cijene nafte ostale iznad 83 dolara

Ilustracija: EPA

Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 43 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 83.39 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 78.62 dolara.

Saudijska Arabija podigla službene cijene 

Naftna tržišta poljuljali su prošli tjedan posustalo zapošljavanje u SAD-u i nagađanja da bi američka središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do jeseni, što bi na dulji rok zakočilo gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

U ponedjeljak tržišta su se stabilizirala nakon što je Saudijska Arabija podigla službene prodajne cijene barela s rokom isporuke u lipnju kupcima u Aziji, sjeverozapadnoj Europi i Mediteranu, signalizirajući da očekuje snažnu potražnju tokom ljeta.

Potporu cijenama pružile su na početku tjedna i naznake oporavka gospodarske aktivnosti u Kini, uz kontinuirane dobre rezultate uslužnog sektora, pojačanu potražnju i poboljšano raspoloženje poslovnih čelnika.

Napetosti zbog rata u Gazi

Trgovce istodobno zabrinjava pojačana napetost na Bliskom istoku. Palestinski Hamas ponovio je da je uvjet za oslobađanje izraelskih talaca prekid vatre u okupiranom Pojasu Gaze. Izrael se pak sprema napasti grad Rafah na granici Gaze i Egipta, pozivajući palestinske izbjeglice da napuste grad.

"Vijest da Izrael ipak namjerava proširiti vojne operacije na Rafah mogla bi osujetiti potencijalni sporazum o prekidu vatre i iznova raspiriti geopolitičku napetost na Bliskom istoku koja se, kako se činilo, počela stišavati", rekao je Tony Sycamore iz IG Marketsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak pojeftinio 44 centa, na 83,79 dolara.

Pročitajte više