Cijene nafte se stabilizirale

Ilustracija: EPA

Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima blizu 77 dolara budući da je zabrinutost za gospodarstvo neutralizirala saudijsku najavu dodatnog smanjenja proizvodnje. Na londonskom se tržištu barelom nakon podneva trgovalo po nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine, od 76.71 dolar. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje je iznosila 72.27 dolara.

Na početku tjedna cijene su snažno porasle nakon što je Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik, objavila da će u srpnju smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno, na devet milijuna barela dnevno. No slabija potražnja, veća ponuda neovisnih proizvođača, sporiji gospodarski rast u Kini i moguća recesija u Europi i SAD-u upućuju na zaključak da saudijsko smanjenje vjerojatno neće na dulje zadržati cijene na razini od 80 do 90 dolara, napisali su analitičari Citija.

"Tržište je i dalje usredotočeno na rizik za potražnju"

"Tržište je i dalje usredotočeno na rizik za potražnju, a strah od recesije potaknula je neočekivano slaba vrijednost PMI-ja za američki uslužni sektor, što otvara prostor za pauzu u Fed-ovom povećanju kamatnih stopa", rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Aktivnost u američkom uslužnom sektoru tek je neznatno porasla u svibnju, a nove su narudžbe usporile, pa se pozornost trgovaca preusmjerila na lipanjsku sjednicu američke središnje banke. Više kamatne stope mogle bi smanjiti potražnju za energijom, podsjeća Reuters. Raspoloženje je pokvario pad njemačkih industrijskih narudžbi u travnju.

"Budu li novi ekonomski podaci signalizirali ukorijenjeni inflatorni pritisak, a ulagači špekulirali s dodatnim podizanjem kamatnih stopa, prognoze potražnje mogle bi biti snižene, što bi de facto neutraliziralo poticajni efekt najnovije odluke (OPEC+) o proizvodnji", tumači Tamas Varga. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 3.76 dolara, na 77.90 dolara.

Pročitajte više