Cijene zlata su stabilne

Ilustracija: Unsplash

Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.

Na fizičkom tržištu u Londonu cijena unce zlata bila je oko podneva viša za 0.1 posto nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 2.381.82 dolara. Jutros je na azijskim tržištima nakratko poskočila više od jedan posto, premašivši 2.400 dolara.

Na američkom terminskom tržištu uncom se danas trgovalo po cijeni od 2.396.50 dolara po unci, neznatno nižoj nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine.

Što je potaknulo skok cijena?

Skok cijena potaknula su izvješća zapadnih medija o eksploziji u blizini iranskog grada Isfahana. Američka tv kuća ABC izvijestila je, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika, da su izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu. 

Iranska državna televizija objavila je da su "na nebu iznad Isfahana uočena tri drona. Aktivirao se sustav protuzračne obrane i uništio dronove". Iranski mediji ne spominju u izvješćima Izrael, a jedan analitičar rekao je za državnu televiziju da su dronovima upravljali ljudi koji su se infiltrirali u Iran. 

Visoki vojni dužnosnik Siavoš Mihandoust izjavio je, prema navodima državne televizije, da je meta sustava protuzračne obrane bio "sumnjivi objekt". Iran je jutros otvorio. zračni prostor i zračne luke.

Umirila se tržišta zlata i nafte

Tehran je umanjio važnost incidenta i naznačio da ne planira odgovoriti. Poruku je najjasnije sročio visoki iranski dužnosnik, rekavši za Reuters da Teheran u ovom trenutku ne planira odgovor.

Glasnogovornik iranskog Nacionalnog centra za kibernetički prostor izravno je na društvenoj platformi X opovrgnuo navode o raketnom napadu iz inozemstva na Isfahan i druge dijelove Irana.

Reakcije su umirile tržišta zlata i nafte i cijene su se vratile na razine na kojima su bile prije incidenta.

Pročitajte više