Cijepljenje u ljekarnama od kolovoza, covid-potvrde izdavat će od idućeg tjedna

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

VILI BEROŠ, ministar zdravstva, danas je na sjednici vlade najavio da će krenuti cijepljenje u ljekarnama te će se tamo moći dobivati i covid-potvrde.

Naveo je kako je do danas cijepljeno 57.6% odraslog stanovništva, a to se odnosi na one koji su primili jednu ili dvije doze, dok je za 41.61% odraslog stanovništva cijepljenje završeno.

"U cilju povećanja dostupnosti cjepiva, na prijedlog Ministarstva zdravstva, vijeće Ljekarničke komore je jednoglasno podržalo prijedlog provođenja cijepljenja i izdavanje potvrda i u ljekarnama. Cijepljenje će se obavljati pod nadzorom liječnika po modelu cijepljenja na punktovima s mobilnim timovima. HZJZ je izradio upute za uključivanje ljekarni u proces cijepljenja, a informatička priprema je u tijeku", rekao je Beroš.

Ministarstvo zdravstva: Sutra šaljemo upute Ljekarničkoj komori

Index je kontaktirao Ministarstvo zdravstva da nam kažu kad će točno krenuti cijepljenje u ljekarnama.

"Cijepljenje će krenuti početkom kolovoza. Sutra će Ministarstvo zdravstva dostaviti potrebnu dokumentaciju Hrvatskoj ljekarničkoj komori, a do početka osmog mjeseca se sve mora organizirati kako bi cijepljenje započelo početkom kolovoza", rekli su danas Indexu iz Ministarstva zdravstva.

 

 

Index je razgovarao i s predsjednicom Hrvatske ljekarničke komore Anom Soldo, koja nam je također rekla da se s cijepljenjem u ljekarnama sigurno neće krenuti još neko vrijeme, sve dok ljekarne ne dobiju konkretne upute od Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Šefica Hrvatske ljekarničke komore: Očekujemo da ljekarne idući tjedan krenu s izdavanjem covid-potvrda

"Sigurno je da cijepljenje neće krenuti idući tjedan, možda onaj tjedan iza toga. Cijepljenje organiziramo u suradnji s Ministarstvom i HZJZ-om, tako da sad s njima imamo razgovore oko tehničke organizacije. Očekujem upute od HZJZ-a za ljekarne koje će sudjelovati u provođenju cijepljenja. S druge strane, HZZO će nam tehnički omogućiti da imamo pristup podacima o cijepljenim osiguranicima, na osnovu kojih bismo im mogli izdati covid-potvrdu. Očekujemo da ljekarne idući tjedan krenu s izdavanjem covid-potvrda", rekla je Soldo za Index.

I dok će za covid-potvrde trebati manje vremena da se sve dogovori, za cijepljenje će potrajati neko vrijeme.

"Koordinatori županijskih zavoda za javno zdravstvo, koji su zaduženi za cijepljenje, skupa će s Ljekarničkom komorom sve organizirati, za to će biti potrebno neko vrijeme. Dakle, u ljekarne će dolaziti mobilni timovi koji će provoditi cijepljenje", rekla je za Index Soldo.

Navodi kako još uvijek nisu slali poziv ljekarnama da vide koje su zainteresirane da se u njima provodi cijepljenje.

"Cijepljenje će im biti dostupnije, imat će slobodniji odabir termina"

"Poziv ćemo im poslati nakon što dobijemo sve upute od HZJZ-a i Ministarstva zdravstva. Vjerujemo da će biti dosta zainteresiranih ljekarni jer imamo dosta pozitivnih iskustava u ranijim cijepljenjima protiv gripe, koja su se također provodila i u ljekarnama. Što se pak tiče izdavanja covid-potvrda, za koje očekujemo da ih već drugi tjedan krenemo izdavati, smatram da će u tome sudjelovati sve ljekarne u Hrvatskoj, tako da će sve cijepljene osobe u svaku ljekarnu moći doći po svoju covid-potvrdu. Tu nam HZZO samo treba dozvoliti pristup bazama", objasnila nam je Ana Soldo.

Mišljenja je da će pacijenti tako dobiti veću dostupnost cijepljenju, što će, vjeruje, doprinijeti većoj procijepljenosti.

"Cijepljenje će im biti dostupnije, imat će slobodniji odabir termina, moći će nazvati najbližu ljekarnu i dogovoriti termin kao što su i za cijepljenje protiv gripe. Prema iskustvima drugih europskih zemalja, poglavito Velike Britanije, koje su aktivirale ljekarne u provođenju cijepljenja, očekujemo porast interesa za cijepljenje, kao i veću procijepljenost", rekla je na kraju Soldo.

Pročitajte više