Čile zabilježio prvi slučaj ptičje gripe kod ljudi

Ilustracija: EPA

ČILE je zabilježio prvi slučaj ptičje gripe kod ljudi, izvijestilo je u srijedu ministarstvo zdravstva. Ptičja gripa dijagnosticirana je 53-godišnjem muškarcu s teškim simptomima gripe, ali pacijent je u stabilnom stanju, navodi se u priopćenju ministarstva. Vlada istražuje izvor zaraze te ostale osobe koje su bile u kontaktu s oboljelim.

Čile unazad godinu dana bilježi slučajeve ptičje gripe, H5N1, kod divljih životinja. Najnoviji slučajevi na industrijskim farmama primorali su vladu da obustavi izvoz peradi.

Ekvador potvrdio slučaj ljudskog prijenosa

Isti slučajevi zabilježeni su na peradarskim farmama u Argentini, no Brazil, najveći izvoznik peradi, za sada nije zabilježio nijedan takav slučaj. Čileanske zdravstvene vlasti napominju da virus može prijeći s ptica ili morskih sisavaca na ljude, ali nije poznat slučaj prijelaza virusa s čovjeka na čovjeka.

Početkom godine Ekvador je potvrdio prvi slučaj ljudskog prijenosa ptičje gripe kod 9-godišnje djevojčice. Globalni zdravstveni dužnosnici tvrde da je prijenos virusa između ljudi vrlo malen, no proizvođači cjepiva već pripremaju cjepiva protiv ptičje gripe za ljude "za svaki slučaj".

Pročitajte više

 

Pročitajte više