Čileanski časnici završili u zatvoru zbog ubojstva i prodaje oružja Hrvatskoj

ČETIRI bivša čileanska časnika osuđena su na zatvorsku kaznu zbog ubojstva pukovnika koji je svjedočio na suđenju u postupku krijumčarenja oružja Hrvatskoj početkom devedesetih.

Kako javlja AP, u prosincu 1991. godine Mađarska je otkrila 11 tona oružja u pošiljci s humanitarnom pomoći, a sve je navodno odobrio Augusto Pinochet koji je i nakon što je svrgnut 1990. nastavio biti čelnim čovjekom čileanske vojske. Svjedok u slučaju, pukovnik Gerardo Huber, koji je bio naručitelj oružja ravno iz tvornice, nedugo nakon što je svjedočio na vojnom sudu u slučaju vezanom uz krijumčarenja oružja, pronađen je mrtav. Trinaest godina njegova se smrt tretirala kao samoubojstvo, međutim nakon što je suđenje započelo na civilnom sudu ustanovilo se da se radilo u ubojstvu.

Za njegovu smrt te za urotu na zatvorsku kaznu od deset odnosno osam godina osuđeni su umirovljeni general  Victor Lizarraga te umirovljeni pukovnik Manuel Provis, a general Carlos Krum i pukovnik  Julio Munoz, obojica također u mirovini, osuđeni su na dvije godine zatvora.

U lipnju je još jedanaest ljudi osuđeno pred vojnim sudom za sudjelovanje u krijumčarenju, međutim identitet ubojice još uvijek nije poznat.

Pročitajte više