Cilj francusko-njemačko-ruskog summita: UN-u središnja uloga

ULOGA Ujedinjenih naroda u Iraku nakon Sadama Huseina bit će u središtu summita koji će u petak i subotu u Sankt Peterburgu okupiti ruskog i francuskog predsjednika Vladimira Putina i Jacquesa Chiraca te njemačkog kancelara Gerharda Schroedera.

To će biti prvi susret političkih vođa Rusije, Francuske i Njemačke, zemalja koje su u Vijeću sigurnosti UN predvodile struju koja se protivila ratu u Iraku od početka sukoba.

U trenucima dok američke snage stječu potpuni nadzor nad Bagdadom, glasnogovornik njemačke vlade Thomas Steg najavio je kako bi trojica političara u petak trebala raspravljati o "obnovi Iraka, ulozi UN i suradnji između Rusije i Europske unije".

Ponajprije bi riječ mogla biti o preciznom određivanju uloge UN, koja bi prema njima trebala biti "središnja". Pred Svjetskom organizacijom je vrlo hitna zadaća, jer mediji već objavljuju imena američkih upravitelja iračkih regija.

Nakon što nisu uspjeli spriječiti rat, Berlin, Pariz i Moskva sad nastoje postići da se poslije rata vrati stanje u kojem će se pitati i međunarodnu zajednicu za mišljenje i tako izbjeći duboku podjelu Vijeća sigurnosti i ostvarenje vizije jednostranog svijeta kojim dominiraju SAD.

Takva je politika dobila potporu u izjavama američkog saveznika u iračkom ratu, britanskog ministra vanjskih poslova Tonyja Blaira, koji se založio za veću ulogu UN. Čak je i američki predsjednik George Bush u Belfastu uspio izreći da bi UN trebali imati "vrlo važnu" ulogu.

Njemačka je isprva izričito odbila sudjelovanje u poratnoj obnovi Iraka, objašnjavajući to stajalištem da onaj tko ruši treba i graditi, no unazad nekoliko dana diplomatski krugovi u Berlinu barataju terminološki ublaženom tezom vlade prema kojoj Njemačka neće "preuzeti veću odgovornost" u obnovi u slučaju da je ne vode UN.

Diplomatska ofenziva za većom ulogom UN trebala je dobiti na snazi pojavljivanjem glavnog tajnika UN Kofija Annana u Sankt Peterburgu, ali je on ipak otkazao sudjelovanje. Neki promatrači u Moskvi mogući razlog nedolaska vide u Annanovu nastojanju da sačuva budućnost i izbjegne da ga u Washingtonu možda počnu smatrati novim članom proturatne koalicije.

Nekolicina članova američke administracije izrazila je duboke rezerve glede možebitne uloge UN u obnovi Iraka nakon što je Vijeće sigurnosti odbilo dati odobrenje za rat.

Istodobno se na mogućnost da se Amerikancima, kao pobjednicima u ratu, nametne glavna uloga UN, i u samoj Moskvi gleda sa sumnjom.

"Ako se susret (u Sankt Peterburgu) doživi kao pokušaj triju zemalja da privuku Veliku Britaniju u protameričke redove, imat ćemo još jedan javni sukob", ocjenjuje ravnatelj moskovskog ogranka Carnegie centra Robert Nurick.

"No sve ukazuje na to da Tony Blair ne želi takvu ulogu; on se postavlja više kao graditelj mostova", dodao je.

Ujedinjeni bi narodi u konačnici mogli sudjelovati u uspostavi nove vlade ili organizaciji izbora u Iraku.

Sergej Kazjonov iz Instituta za međunarodne odnose Imemo smatra kako "UN nemaju ni potreban ugled ni stvarne sposobnosti za upravljanje Irakom".

"Kofi Annan je odlučio sačuvati svoju kožu. Shvatio je da će ondje (u Sankt Peterburgu) samo biti lijepih govora", zaključio je taj analitičar.

Pročitajte više