Čini se da mladi u Hrvatskoj opet izvode sulud i opasan TikTok izazov

Foto: Screenshot TikTok

ČESTO se na TikToku, društvenoj mreži poznatoj po videozapisima, pojavi sadržaj koji može biti potencijalno opasan za najmlađe korisnike. Radi se o viralnim trendovima koji lako mogu privući maloljetnike, koji i čine većinu korisnika na ovoj internetskoj platformi.

Osoba legne nasred ceste sve dok se automobil ne približi

Pojedini TikTok izazovi, odnosno viralni videozapisi, kojima se korisnici potiču na rekreiranje takvog izazova na vlastitom profilu, doveli su do ozljeda, zločina pa i smrti. Jedan od takvih izazova je onaj u kojem osoba legne nasred ceste sve dok se automobil ne približi, a onda se treba brzo izmaknuti.

Čini se da je takav slučaj ponovo zabilježen na cesti Sisak - Zagreb. Upozorila je o tome na Twitteru jedna od korisnica.

Nije njen post jedini na ovu temu. Našli smo na Facebooku sličan post jedne osobe koja je također upozorila na ovaj slučaj. Također, još jedna objava na Facebooku kazuje da su maloljetnici viđeni kako rade sklekove na željezničkoj pruzi u Buzinu. Ove objave nećemo prenijeti jer su osobe koje su ih objavile zamolile za anonimnost.

Uz pretragu TikToka nismo pronašli snimke o kojima se zadnjeg vikenda upozoravalo, no pronašli smo jednu snimku iz Beograda. Radi se o tri maloljetnika koji rade sklekove, a pri opisu videa se vidi kako je riječ o tri sata ujutro. U komentarima se povela rasprava tek o tome tko radi pravilne sklekove.

Postoje dvije varijante izazova. Jedan podrazumijeva da dijete istrčava na zebru, napravi nekoliko sklekova i otrči u trenutku kad se pali crveno svijetlo za pješake, malo prije nego što će se upaliti žuto svjetlo za automobile.

Druga varijanta podrazumijeva da dijete legne na cestu dok je automobil dovoljno udaljen da ga dijete vidi. Kad vozač počne kočiti, dijete čeka sve dok se automobil skroz ne približi. Tada dijete otrči.

Psihologinja Nikolić: Djeca ne razmišljaju o posljedicama

Psihologinja Martina Nikolić iz Centra za sigurniji internet koji djeluje pri Centru za nestalu i zlostavljanu djecu nam objašnjava zašto se djeca i mladi upuštaju u takve izazove.

"Djeca, a pogotovo adolescenti, ne razmišljajući kritički o sadržaju i o posljedicama svojih postupaka mogu previdjeti opasnosti koje izazovi nose sa sobom. Ponekad smatraju da se njima ništa loše ne može dogoditi, što je razvojno primjereno dobi adolescencije. 

Treba razmisliti i o motivaciji ulaženja u izazove - to može biti želja za pripadanjem vršnjačkoj skupini, traženje uzbuđenja ili jednostavno radoznalost. U izazovima nekog tipa je tijekom odrastanja sudjelovala velika većina ljudi, stoga je jasno da je to nešto što nije novijeg datuma, no ono što čini razliku je to što izazovi danas mogu postati viralni zbog društvenih mreža i interneta", govori.

"Nije rješenje oduzeti mobitele"

Ističe kako stručnjaci iz Centra za sigurniji internet napominju roditeljima da rješenje nije oduzeti djeci mobitele i zabraniti im korištenje društvenih mreža. 

"Potrebno je razvijati odnos povjerenja s djecom i iskreno se zainteresirati za njihov online svijet, educirati i sebe i djecu te time prevenirati štetne posljedice. Razgovarajte s djecom o njihovom korištenju interneta - što im je važno pri tome, što koriste i na koji način. 

Smatramo da se naglasak treba staviti na to da svi mi koji koristimo internet prijavimo neprimjerene sadržaje s kojima se susretnemo online. U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja i nedoumica, tu su stručnjaci iz Centra za sigurniji internet koji vam stoje na raspolaganju", napomenula je.

Što je obiteljski ugovor i kako može pomoći?

Pitali smo Nikolić je li potrebno postaviti jasna obiteljska pravila o korištenju digitalnih tehnologija.

"Kako bi postavili jasna obiteljska pravila o korištenju digitalnih tehnologija, već danas možete izraditi obiteljski ugovor. To je dokument koji sadrži jasna pravila kojih će se pridržavati svi članovi vaše obitelji, a u njemu će biti definirano kako se ekrani koriste u vašoj obitelji.

Neke od tema koje je tu važno pokriti su: definirati vrijeme koje se provodi pred ekranima, kvalitetu materijala koje gledamo online, dijeljenje sadržaja - što dijelimo i s kim (posebno osjetljiv live stream), online komuniciranje, reagiranje na neprimjerene sadržaje i što napraviti u slučaju da se zbog nečega što vidimo online ne osjećamo dobro, aplikacije roditeljske kontrole i slično.

U obiteljskom ugovoru se definira što se događa ako se ne poštuje odgovor, koliko ugovor vrijedi i kada ga treba potpisati i potpišu se svi ukućani. Kupovina prvih ekrana koje će dijete koristiti (npr. mobitela) može biti odličan trenutak za definirati ova pravila.

Primjer ugovora možete pronaći na našim web stranicama. Savjet Centra za sigurniji internet svima koji se susretnu s neprimjerenim materijalima online je sljedeći - napraviti dokaz (screenshot poruke, materijala), prijaviti ih na društvenoj mreži na kojoj ste materijal zatekli i prijaviti (anonimno/s imenom) Centru za sigurniji internet i/ili policiji.

Prijava neprimjerenog sadržaja je važna jer činite ono što možete kao promatrač i smanjujete šansu da se neprimjereni sadržaj širi. Na ovaj način štitimo najranjiviju skupinu društva - djecu i mlade", napomenula je.

Inače, recimo i da je Centar za sigurniji internet dostupan putem besplatne i anonimne linije 0800 606 606 svakog radnog dana u terminu 08:00-20:00 sati, putem  web stranice www.csi.hr može se predati i anonimna prijava neprimjerenog sadržaja, a dostupni su i putem maila na info@csi.hr.

Ovo nije jedini opasan TikTok izazov u Hrvatskoj

Nisu ovi slučajevi sklekova na cesti jedini primjeri opasnih TikTok izazova u Hrvatskoj. Pisali smo početkom ovog mjeseca kako je u osječki KBC zaprimljeno više djece s torzijom testisa nego inače.

>> Više djece primljeno u KBC Osijek s ozljedom testisa, navodno su igrali TikTok izazov

"Mogu samo reći da imamo veći broj slučajeva torzije testisa kod djece ovih dana. Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa. U najtežem slučaju rezultat liječenja je uklanjanje takvog testisa", rekao je za Glas Slavonije Dalibor Divković, voditelj Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a.

Iako nema službene potvrde niti to djeca žele priznati, navodno su zadobili ozljede igrajući izazov na TikToku "Hit Him in the Balls Challenge" ("Udari ga u testise"), piše spomenuti portal.

Iako se torzija testisa može pojaviti spontano, ona se događa i nakon ozljeda. Liječnici ističu da je najvažnije odmah se javiti u bolnicu.

Još 2019. godine britanski su mediji pisali kako je 12-godišnji dječak zamalo ostao bez testisa zbog izazova pod nazivom Bangcock.

Dječaci bi u školama pitali "koji je glavni grad Tajlanda?", a kada bi im neki dječak odgovorio da je to Bangkok, što može zvučati kao "bangcock", udarac u muški spolni organ, dobio bi udarac baš u to mjesto. Majka 12-godišnjaka upozorila je tada roditelje i djecu da shvate posljedice takvih izazova.

Sjedio na stolcu nasred ceste

Još jedan sulud primjer dolazi iz Osijeka. Kako se vidi na snimci koju je na Facebooku u kolovozu podijelio profesor s Odsjeka za biologiju Sveučilišta u Osijeku Branimir Hackenberger, dječak je sjedio na stolcu nasred ceste, po mraku. Prilazio mu je automobil, a vozač ga je u zadnji tren primijetio i zaustavio se. Dječak se nakon toga nasmijao, ustao i odšetao.

>>Dječak u Osijeku u mraku sjedio nasred ceste, vozač u zadnji tren zaustavio auto

Glas Slavonije je razgovarao s majkom dječaka.

 

"Ne znam što bih rekla, šokirala sam se i nije mi dobro od jutros. Prijateljica mi je poslala video i tlak mi je skočio tako da sam gotovo dobila moždani udar. Sin mi je lagao da nije on bio taj koji je sjedio na cesti dok mu nisam pokazala video. Nije znao da je snimljen i da postoji snimak.

Sreća i Bog da je taj čovjek koji je na njega naišao objavio video tako da nije zamutio lice pa sam ga mogla prepoznati i reagirati. Mogao je naići netko pijan, drogiran, manje oprezan ili je netko samo mogao skrenuti pogled na radio i moj bi sin stradao. Pa tko bi očekivao da netko sjedi na sredini ceste?!" kazala je majka.

Pročitajte više