Čini se da kurdska zastupnica neće srušiti švedsku vladu. Kako će reagirati Erdogan?

Foto: EPA

SVE UKAZUJE da Švedska danas ipak neće ostati ni bez ministra pravosuđa, ni bez kompletne vlade. Zastupnica švedskog parlamenta Amine Kakabaveh, čiji je glas presudan za ostanak ministra Morgana Johanssona na dužnosti, rekla je rano ujutro za švedski nacionalni radio da će ostati suzdržana u današnjem glasanju o povjerenju koje su prošlog četvrtka pokrenule opozicijske stranke desnice i desnog centra.

Opozicija će tako vjerojatno imati 174 glasa u Riksdagenu, jedan manje nego što je potrebno za rušenje ministra i cijele vlade. Naime, švedska socijaldemokratska premijerka Magdalena Andersson rekla je odmah da će njena vlada podnijeti ostavku bude li Johansson opozvan. Ministru pravosuđa opozicija na teret stavlja neadekvatnu reakciju policije na organizirani kriminal i oružane obračune narkobandi u Švedskoj.

"Trebam apstinirati od glasanja"

"Mnogo sam razmišljala nakon brojnih susreta sa Socijaldemokratima, kako sinoć, tako i rano jutros, te sam došla do zaključka da trebam apstinirati od glasanja. To sam odlučila vozeći se prema studiju Švedskog radija", rekla je Kakabaveh, koja u parlamentu djeluje samostalno otkako je 2019. napustila Ljevicu na čijoj je listi izabrana.

Što će biti s pristupanjem Švedske NATO-u?

Ova odluka zastupnice kurdskog podrijetla, međutim, znači da bi moglo doći do potpunog zastoja u pregovorima Švedske i Turske oko pristupanja NATO-u. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan blokirao je pristupni proces Švedske i Finske ponajprije zbog pitanja navodne podrške dviju nordijskih zemalja kurdskim organizacijama za koje se smatra da su terorističke.

A Kakabaveh tvrdi kako je s predstavnicima švedskih Socijaldemokrata postigla dogovor oko "dubinskog dijaloga s kurdskim skupinama", što bi bilo upravo suprotno od onoga na čemu Erdogan inzistira.

"Socijaldemokrati su mi obećali da se švedski stav prema kurdskom pitanju neće mijenjati zbog pristupa NATO-u. Nadam se da će danas prenijeti medijima što su mu obećali, jer u suprotnom još ima vremena da se predomislim", jasna je bila Kakabaveh.

Redovni izbori u rujnu

U Švedskoj će u rujnu biti održani redovni parlamentarni izbori, a ankete trenutačno ukazuju na tijesnu pobjedu vladajućeg lijevog centra.

Pročitajte više