Čip koji vraća nadu slijepima

NEDAVNO je objavljena vijest da je kalifornijska istraživačka ekipa Sandia National Laboratories, surađujući sa četiri državna laboratorija, jednom privatnom kompanijom i dva sveučilišta te uz investiciju od 9 milijuna dolara (USD), nakon tri godine istraživanja konstruirala čip koji najavljuje pravo čudo mogućnost da slijepi progledaju!

Čip MEMs bi se s elektrodama ugradio u mrežnicu pacijenta s degeneracijom žute pjege ili retinis pigmentoze, bolesti koje izazivaju potpuno slijepilo. Ove bolesti oštećuju one dijelove nervne strukture oka koji svjetlost pretvaraju u električne impulse i prenose ih do mozga gdje se stvara slika koju zapravo vidimo. Ugradnjom takvog mikročipa u mrežnicu oka omogućilo bi SE slijepim osobama čitanje i slobodno kretanje u kući i oko nje, stoji u napisu ´Nada za slijepe´ objavljenom u časopisu ´Majstor´. Tanka videokamera te radiopredajnik postavili bi se u pacijentove naočale za prijenos informacija do čipa ugrađenog u mrežnicu.

Ljudi s ugrađenim čipom mogli bi u budućnosti voziti čak i automobil, tvrde radikalni optimisti. Najvažnije je ipak da najnoviji pronalazak budi nadu da će jednoga dana barem dio slijepih osoba najzad ili opet progledati.

Pročitajte više