Cipar se ujedinjuje nakon 34 godine i to zbog Turske koja ga je razjedinila

OTOK koji je već 34 godine podijeljen između tamošnjih Turaka i Grka na dvije države, uskoro bi mogao opet biti ujedinjen, javlja Reuters.

Tuska je izvršila invaziju na sjeverni dio Cipra 1974. godine i to zbog bojazni od mogućeg prevladavanja Grka koji čine većinu otočkog stanovništva pa i pripojenja cijelog otoka Republici Grčkoj. Naredne godine otok se dijeli na grčki i turski dio te se na sjevernom dijelu utemeljuje Tuska Republika Sjeverni Cipar, država koju je priznala samo Republika Turska.

Pokušaj ujedinjena pred ulazak u EU 2004. neslavno propao

Pokušaj ujedinjenja otoka 2004., u režiji tadašnjeg glavnog tajnika UN Kofi Annana, neslavno je propao - zanimljivo je da je čak 64 posto Turaka u sjevernom dijelu Cipra bilo za ujedinjenje. Takva akcija pokrenuta je pred sam ulazak Republike Cipar u Europsku uniju, jer se željelo da se otočka kriza konačno razriješi.

Inicijativa krenula, jer razjedinjenost ometa približavanje Republike Turske EU-u

Da je došlo do nove inicijative za ujedinjenje, potvrdio je danas vođa ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat, a on očekuje da bi rješenje njihovog političkog problema mogao okončati do kraja ove godine. Jedan od važnijih razloga otvaranja ovog pitanja jest što se razjedinjenost predstavlja smetnju turskom približavanju EU-u, a ometa i aktivnosti same Republike Cipar.

"Cilj nam je da ciparski problem riješimo do kraja ove godine. Držimo da je moguće postići rješenje u kratkom vremenskom roku. sjest ćemo za pregovarački stol sa svom dobrom voljom koju posjedujemo", kazao je Talat, koji je već razgovarao s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom, dok bi se s ciparskim predsjednikom Dimitrisom Christofias, s kojim tek treba razraditi cijeli proces ujedinjenja.

Ig.M.
Foto: windowoncyprus.com

Pročitajte više